Да спасим природата

Новини и събития

2017-12-19

НАГРАДИХА ПОБЕДИТЕЛИТЕ ОТ КОНКУРСА ЗА РИСУНКА В СТАРА ЗАГОРА

НАГРАДИХА ПОБЕДИТЕЛИТЕ ОТ КОНКУРСА ЗА РИСУНКА В СТАРА ЗАГОРА

Победителите в конкурса „Аз и природата“ получиха своите награди на специална церемония днес в залата на Центъра за подкрепа за личностно развитие към Община Стара Загора. Той бе организиран от Община Стара Загора и фирмата за разделно събиране на отпадъци „Екоколект“.   В конкурса се включиха възпитаници на седем училища в Стара Загора, които представиха над 200 рисунки. „Благодаря на родителите и учители, които създават отговорно отношение у децата към природата. Децата се представиха отлично. Всички искаме да живеем в чиста околна среда и това е наша отговорност. Разчитаме на Вас да бъдете будни в тази инициатива“, каза Росица Копривчина, директор на дирекция „Транспорт, чистота и екология“ в Община Стара Загора.     „Заедно с Общината се грижим Стара Загора да бъде по-чист град. За първи път организираме конкурса, умишлено зададохме по-обща тема, но повечето от децата са хванали идеята за разделно събиране на отпадъци“, сподели Виктория Гецова, регионален мениджър на „Екоколект“. Според нея, конкурсът е сериозен, оспорван и е преминал на много високо ниво. Специална комисия е оценявала рисунките. Макар че го няма в регламента, е решено добрите рисунки да получат поощрителни награди. Такива бяха връчени на двадесет малки художници.     Първа награда в конкурса спечели Раела Владимирова Матуски, ученичка във втори клас в СУ „Иван Вазов“, която получи таблет от организаторите. Втората награда (тонколони) бе присъдена на Мариела Пламенова Пенчева, второкласничка от ОУ „Кирил Христов, а третата ( слушалки) на Полина Галинова Господинова, ученичка от 13-то основно училище „ Свети Паисий Хилендарски“. Благодарствени грамоти за активно участие бяха връчени на седем училища: Шесто основно училище „Свети Никола“, СУ „Иван Вазов“, 13-то ОУ „Свети Паисий Хилендарски“, 9-то ОУ „Веселин Ханчев“, 11-то ОУ „Николай Лилиев“, 4-то ОУ „Кирил Христов“ и ОУ „Георги Райчев“.

2017-12-15

ЕКОКОЛЕКТ АД И ОБЩИНА БЕЛЕНЕ НАГРАДИХА ПОБЕДИТЕЛИТЕ

  Община Белене и Екоколект АД наградиха участниците в конкурс за изработване на предмети от отпадъчни и/или рециклирани материали. Малките участници демонстрираха нагледно как от ненужни на вид предмети можем да сътворим красиви произведения на изкуството. Промяната на пътя на отпадъците чрез разделното им събиране и рециклиране също води до нови резултати – пестене на суровини и ресурси, с което опазваме околната среда и Земята – нашият общ дом. Журито имаше много трудната задача да оцени иновативните идеи.   Класирането е както следва: I – ІV клас – ПЪРВА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА І МЯСТО-  ЛИЛИЯ КУКУРИНА - І КЛАС -  ЦПЛР- ОДК;    ІІ МЯСТО  -  АНИ ВЕЗИРОВА- ІІІ КЛАС –ОУ”ВАСИЛ ЛЕВСКИ”;    ІІ МЯСТО - ВАСИЛЕНА МЪНЕВА- ІІІ А КЛАС,  СУ „Д.ДЕБЕЛЯНОВ”;        ІІІ МЯСТО - ВЛАДИМИР СТОЙКОВ – ІІІ А, СУ „Д. ДЕБЕЛЯНОВ”;    ІІІ МЯСТО - НАДЯ ИВАНОВА - ІІІ КЛАС –ЦОП   V  – VІІІ  клас – ВТОРА  ВЪЗРАСТОВА ГРУПА      І МЯСТО-  ЦВЕТЕЛИНА БОНОВА - VІІ КЛАС - ОУ”ВАСИЛ ЛЕВСКИ”;    ІІ МЯСТО  -  ЛЮБЕНА ДРАГИНОВА- VІБ КЛАС ,СУ „Д.ДЕБЕЛЯНОВ”;    ІІІ МЯСТО – КРИСТИНА ЛЮБЕНОВА - V ІІ А КЛАС,  СУ „Д.ДЕБЕЛЯНОВ”;    ІІІ МЯСТО - ЗДРАВКО КЪРЧЕВ - VІ КЛАС - ОУ”ВАСИЛ ЛЕВСКИ”   VІІІ-ХІІ КЛАС – ТРЕТА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА І МЯСТО - ВЕНЕЛИНА ТИХОМИРОВА - VІІІ КЛАС –ЦОП      

2017-11-30

ТВОРЧЕСКА РАБОТИЛНИЦА ЗА ЕКОЛОГИЧНО ОБРАЗОВАНИЕ В ПЛОВДИВ

Най-големите възпитаници на ДГ „Бреза“ днес проведоха интересен еко урок под ръководството на Виктория Гецова, регионален мениджър на “Екоколект” АД, поканена специално за заниманието. Гостуването не беше случайно - в детското заведение отдавна работят по темата за екологичния начин на живот, за разумното ползване на природните ресурси и опазването на богатствата, които земята дава на своите обитатели. Ето защо г-жа Гецова бе чакана с нетърпение за началото на творческата работилница за екологично образование.   Гост на урока бе кметът на района инж. Ральо Ралев с част от своя кметски екип, а вече отдавна е известно, че всички те от няколко години са инициатори на еко начинание с висок обществен отзвук. Със своята последователност той доказва, че със събирането и на най-ненужните на пръв поглед отпадъчни продукти, като пластмасови капачки, могат да се правят добрини за хората и да се опазва природата. В приветствието си към гостите директорът на детското заведение г-жа Нели Димитрова отбеляза, че и в „Бреза“ деца и родители не са безразлични към тази кметска инициатива и на специално отделено място във филиала се събират пластмасови капачки, за да се подпомогне доброто дело на кмета.     Ето защо на днешния еко урок и за малките стопани на градината, и за техните гости беше интересно да научат нови неща за разумното ползване на отпадъчните материали, както и да участват в занимателната еко викторина. Разбира се, най-правилни отговори дадоха децата от подготвителна група, които се надпреварваха да покажат колко много неща вече са научили за разделното събиране на отпадъчните материали. Най-много емоции предизвика работата с материали за оцветяване и за създаване на фигурки. За своето старание и търпение всички деца получиха подаръци, изработени от еко материали. Заниманието получи високата оценка на присъстващите заради добрата идея и чудесната реализация, благодарение на което малките стопани на „Бреза“ научиха новости за разделното събиране на отпадъци и преживяха много положителни емоции.

2017-11-28

КОЙ СПЕЧЕЛИ "ХАРТИЕНАТА ВОЙНА" В ГРАД ПЛОВДИВ?

На 24 ноември 2017 г. се проведе награждаването от кампанията „Хартиена война“. Кампанията се проведе за първи път на територията на община Пловдив, като съвместна инициатива на Община Пловдив и организациите по оползотворяване на отпадъци от опаковки – „Екоколект” АД и „Булекопак” АД. Основната цел на кампанията бе да  се изгради ангажираност в младите към отговорно отношение към отпадъците и да се покаже как ежедневните ни навици се отразяват върху околната среда. За тази цел всички участници в рамките на десет дни от 6 ноември до 17 ноември събираха отпадъци от хартия. Събраните отпадъци бяха претеглени и извозвани за предварително третиране и предаване на крайни преработватели за рециклиране. Като имаме предвид факта, че за производството на един тон вестникарска хартия, е нужна дървесината на 24 дървета, то с нашата капания спестихме изсичането на около 160 дървета. Ако вместо да изхвърляме вестниците, които четем, ги поставяме в контейнера за разделно събиране, спасяваме от отсичане много дървета, икономисваме огромни количества вода, нужни за производството на първична хартия и намаляваме замърсяването на въздуха с 73%. В кампанията взеха участие 5106 ученика от училищата разположени в район Източен, Северен, Южен и Западен в гр.Пловдив, а събраното количество хартия е над седем тона.     Победители в кампанията са:   3 място – СУ „Константин Величков” – 845,35 кг. 2 място – ОУ „Райна Княгиня” – 1243,52 кг. 1 място – НУ „Христо Ботев” – 2101,72 кг.   За победителите имаше награди под формата на ваучери,а всички останали получиха Грамоти за Активно участие.

2017-11-28

ЕКО БЕСЕДА В ГРАД ПЪРВОМАЙ -

ЕКО БЕСЕДА В ГРАД ПЪРВОМАЙ -

               На 27 ноември 2017 г. в СУ ”Д-р проф. Асен Златаров”, гр.Първомай се проведе еко беседа на тема „Моите еко идеи“, в която се включиха учениците от десети клас. Беседата започна с разяснявяне на начина на събиране на отпадъци разделно и защо е необходимо. Нагледно бе демонстриран пътя на оползотворяването и рециклирането на отпадъци.   В дискусията учениците се включиха с желание, споделяйки своя опит, участието си в различни еко инициативи и споделиха вижданията си за опазване на околната среда и влиянието на човека.   Те предложиха следните идеи, с които може да допринесем за опазването на планетата Земя:   1. Когато си миете зъбите, не оставяйте водата да тече - Може да спестите 20 литра вода на ден! 2. Използвайте енергоспестяващи крушки! 3. Гасете компютъра през нощта – така ще спестим 40 ватта-часове на ден! 4. Принтирайте от двете страни! 5. Един ден в седмицата яжте само плодове и зеленчуци  - За обработката само на 0,50 кг телешко меса, са нужни хиляди литри вода! 6. Перете със студена или хладка вода вместо с топла! 7. Рециклирайте стъкло - Рециклирането на стъкло ще помогне за намаляване с 20 % на замърсяването на въздуха и с 50% на замърсяването на водата. Нерециклирането стъкло се разгражда за милиони години! 8. Рециклирайте вестници - Това ще спаси повече от половин милион дървета само за седмица! 9. Намерете алтернатива на опаковъчната хартия! 10. Не използвайте бутилирана вода - Почти 90% от пластмасовите бутилки не се рециклират! Вместо това стоят в земята, а разграждането им отнема хиляди години. Купете си филтър, който пречиства водата! 11. Купувайте храни местно производство - Така не само ще подкрепите родната икономика, но и ще намалите вредните емисии от превоза на храна! 12. Засадете дърво!   Дори и само една от зелените идеи да приложим в ежедневието си това ще допринесе за опазването на планетата Земя.     Учениците стигнаха до извода, че обединявайки се около  зелената идея се създава  една нова култура, като се събуждат емоциите и гражданските инициативи за опазване на природните ресурси.

2017-11-23

ЕКОКОЛЕКТ АД И ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА ОРГАНИЗИРАТ КОНКУРС

ЕКОКОЛЕКТ АД И ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА ОРГАНИЗИРАТ КОНКУРС

2017-11-21

ЕКОКОЛЕКТ АД И ОБЩИНА ДРЯНОВО ОРГАНИЗИРАТ КОНКУРС ЗА УЧЕНИЦИ

ЕКОКОЛЕКТ АД И ОБЩИНА ДРЯНОВО ОРГАНИЗИРАТ КОНКУРС ЗА УЧЕНИЦИ

2017-11-13

ОТПАДЪЦИ СЕ ПРЕВЪРНАХА В ПРОИЗВЕДЕНИЯ НА ИЗКУСТВОТО

ОТПАДЪЦИ СЕ ПРЕВЪРНАХА В ПРОИЗВЕДЕНИЯ НА ИЗКУСТВОТО

Община Годеч и „ЕКОКОЛЕКТ” АД наградиха победителите в ученическия конкурс за изработване на предмети от рециклирани и/или отпадъчни материали.   В надпреварата взеха участие 29 ученици от СУ „Проф. д-р Асен Златаров”, които проявиха богато въображение и чувство за естетика, създавайки нестандартни изделия от предмети, които са за изхвърляне – пластмасови бутилки, капачки от шишета, хартия и др. Награждаването на победителите се проведе в голямата зала на Община Годеч. Основна цел на инициативата е и да приучим най-малките да събират отпадъците разделно, като по този начин променяме пътя им и те не отиват вече в депата, а продължаваме да ги използваме. Пестим енергия и ресурси. Децата показаха завидни знания по екологични въпроси – какви са цветовете на контейнерите за разделно събиране и какво изхвърляме в тях. Зам. кметът на Община Годеч, г-жа Надя Сотирова, също награди част от малките творци. От името на общината тя връчи подаръци на 5 деца, представили забележителни изделия. След официалната част всички ученици разгледаха екотворенията, подредени в изложба.   Конкурсът се провежда за втора поредна година. Арт творенията бяха оценени от комисия, съставена от „ЕКОКОЛЕКТ” АД и Община Годеч. Ето имената на победителите: I награда (таблет) – Аделина Методиева – III клас II награда (енциклопедия) – Цветомир Цветанов – III клас III награда (енциклопедия) – Яница Аспарухова – V клас   Честито на спечелилите!      

2017-11-08

"ХАРТИЕНА ВОЙНА" СЕ ВОДИ В ГРАД ПЛОВДИВ

2017-11-03

ЕКОКОЛЕКТ АД И ОБЩИНА СЛИВНИЦА ОБЯВЯВАТ КОНКУРС ЗА УЧЕНИЦИ

ЕКОКОЛЕКТ АД И ОБЩИНА СЛИВНИЦА ОБЯВЯВАТ КОНКУРС ЗА УЧЕНИЦИ

2017-11-02

ЕКОКОЛЕКТ АД И ОБЩИНА ПАВЛИКЕНИ ОБЯВЯВАТ КОНКУРС ЗА УЧЕНИЦИ

ЕКОКОЛЕКТ АД И ОБЩИНА ПАВЛИКЕНИ ОБЯВЯВАТ КОНКУРС ЗА УЧЕНИЦИ

2017-10-30

"ХАРТИЕНА ВОЙНА" ЗАПОЧВА В ПЛОВДИВСКИТЕ УЧИЛИЩА

Кампания "ХАРТИЕНА ВОЙНА" започва в ПЛОВДИВСКИТЕ УЧИЛИЩА. Нейни инициатори са община Пловдив и организацииите по оползотворяване на отпадъци от опаковки „Екоколект” АД и „Булекопак” АД. Инициативата ще се проведе от 6 – 17 ноември. В нея могат да участват всички  училища на територията на районите „Източен”, „Северен”, „Южен” и „Западен”.  Кампанията ще има състезателен характер. За десет дни участниците ще трябва да съберат възможно най-голямо количество отпадъци от хартия (вестници, списания, книги, тетрадки, брошури и др.). Участникът, който събере най-голямо количество хартиени отпадъци печели състезанието. Към момента са подадени 6 заявления за участие в кампанията. Срокът за подаване на заявленията е до 3 ноември. Тези училища, които имат желание да се включат и не са го направили могат да го направят на email: direkcia_ecologia@plovdiv.bg. Заявлението трябва да съдържа: наименование на училището, адрес, лице за контакт, тел. номер и email. Целта на кампанията е дасе изгради ангажираност в младите към отговорно отношение към отпадъците и да се покаже как ежедневните ни навици се отразяват върху околната среда. Събраните отпадъци ще бъдат извозвани за предварително третиране и предаване на крайни преработватели за рециклиране. За производството на един тон вестникарска хартия, е нужна дървесината на 24 дървета. Ако вместо да изхвърляме вестниците, които четем, ги поставяме в контейнера за разделно събиране, спасяваме от отсичане много дървета, икономисваме огромни количества вода, нужни за производството на първична хартия и намаляваме замърсяването на въздуха с 73%, обясняват организаторите.  

2017-10-27

ЕКОКОЛЕКТ АД И ОБЩИНА НИКОПОЛ ОБЯВЯВАТ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС

ЕКОКОЛЕКТ АД И ОБЩИНА НИКОПОЛ ОБЯВЯВАТ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС

2017-10-27

ЕКОКОЛЕКТ АД И ОБЩИНА БЕЛЕНЕ ОРГАНИЗИРАТ КОНКУРС ЗА УЧЕНИЦИ

ЕКОКОЛЕКТ АД И ОБЩИНА БЕЛЕНЕ ОРГАНИЗИРАТ КОНКУРС ЗА УЧЕНИЦИ

2017-10-26

РАБОТИЛНИЦА ЗА ЕКОЛОГИЧНО ОБРАЗОВАНИЕ в ОБЩИНА КАЛОЯНОВО

Поредната проява в рамките на  инициативата на Екоколект  АД  под надслов “Работилница за екологично образование”, този път съвместно с Община Калояново,  се  състоя на 23. 10. 2017 г. в ОУ “Христо Смипненски“, с. Житница.   Кампанията е насочена към подрастващите и целта е да развие у тях любов към зелената идея и осъзнаване че, природата е основен елемент от нашия живот. Участниците в проявата показаха позиция и осъзнаване, че отпадъците не са просто боклук, а източник на енергия, суровина за индустрията, тор за растенията. От тях може да се прави дори изкуство. Дадоха се много идеи за зелен начин на живот, като например всеки от нас може да даде своя принос за подобряване качеството на въздуха, като ползва повече градския транспорт или се придвижва с колело.   Участниците споделиха вижданията си за опазване на околната среда и стигнаха до извода, че разделното събиране на отпадъци и рециклирането им са важен процес в опазването на околната среда и пестене на ресурсите на планетата. Рециклирането е житейска философия, включва не само разделното събиране на отпадъци, но и минимизиране на тяхното производство. В природата няма боклук, всичко се използва и разгражда. Събирайки отпадъците си разделно ние даваме своя принос към това да живеем на една по-чиста Планета Земя.  

2017-10-23

ЕКОКОЛЕКТ АД И ОБЩИНА ГОДЕЧ ОРГАНИЗИРАТ КОНКУРС ЗА УЧЕНИЦИ

ЕКОКОЛЕКТ АД И ОБЩИНА ГОДЕЧ ОРГАНИЗИРАТ КОНКУРС ЗА УЧЕНИЦИ

2017-10-16

МАЛКИТЕ ЕКОЛОЗИ ОТ ГРАД РАКОВСКИ В ДЕЙСТВИЕ

МАЛКИТЕ ЕКОЛОЗИ ОТ ГРАД РАКОВСКИ В ДЕЙСТВИЕ

На 11.10.2017 г. в гр. Раковски се проведе поредната еко проява на Екоколект АД съвместно с Община Раковски и малките еколози от ОУ“Христо Смирненски“.   На малките еколози беше изнесена кратка презентация за разделното събиране и ползите от него, в отворена беседа те изненадаха със знанията и опита си. Разказаха за вижданията си за опазване на околната среда и споделиха притесненията си за мащабното замърсяване, което се наблюдава в последните години. За да е още по-забавна проявата беше организиран импровизиран баскетболен турнир, в който кошове бяха контейнерите за отпадъци, а топки самите отпадъци. Децата бяха разделени на три отбора, като съревнованието беше голямо и много забавно.     Всеки участник получи специален подарък, а заедно всички отправиха своето послание, което гласи:   „Нека пазим нашата китна природа чиста, а не да я замърсяваме, моля събирайте разделно отпадъците си!“

2017-09-28

ИНТЕРАКТИВЕН ДЕТСКИ МУЗЕЙ

ИНТЕРАКТИВЕН ДЕТСКИ МУЗЕЙ

Екоколект АД има удоволствието да Ви представи инициативата на своя дългогодишен партньор Девня Цимент АД (най-големият производител на цимент в България, разположен в град Девня, област Варна) - създаването на Интерактивен детски музей „Пътят на отпадъците“   Това е първият български интерактивен детски музей с екологична насоченост, финансиран от Девня Цимент АД с много ентусиазъм и любов.  Намира се в гр. Девня, а целта му е по забавен начин да покаже на децата от 6 до 12 години, защо е важно да сортираме отпадъците и какво се случва с тях след изхвърлянето им в контейнера. Запознайте се с Мистър Клинкер, забавлявайте се в кукления театър и се включете в игрите, организирани специално за вас!   Посещението е БЕЗПЛАТНО! За да го посетите трябва само да се запишете на: http://mr-clinker.com/  Пожелаваме успех на нашия партньор по пътя на знанието и забавлението с младите еколози, в помощ на околната следа!

2017-09-27

ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В BATTLE HILLS НА 30.09.2017 - ГР. ПЛОВДИВ

ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В BATTLE HILLS НА 30.09.2017 - ГР. ПЛОВДИВ

ЕКОКОЛЕКТ АД Ви кани да се включите в BATTLE HILLS - първото по рода си събитие за HIP - HOP култура, което събира в себе си възможността да се учиш от едни от най-добрите хореографи в страната и същевременно да участваш в последващия BATTLE ALL STYLE 1vs1, където ще можеш да приложиш и наученото от класовете. Възможност за младите хора да се потопят в атмосферата на HIP HOP танците за цял един ден, да се предизвикат,да научат нещо ново за себе си, да се запознаят с нови хора, да преодолеят страхове си и да се впуснат в състезание за най-добрия танцьор на BATTLE HILLS ! Първата част, която ще се проведе в Пловдивски Културен Институт, ще бъдат танцови класове на съдиите. След провеждането им, на същото място, BATTLE ALL STYLES 1vs1 – КВАЛИФИКАЦИЯ – възможност за всеки да изпробва своите танцови умения. Избраните от гост хореографите топ 8/16/ участници ще се състезават на ФИНАЛИТЕ - сцената на Kapana Fest September 2017 Ще има емоции! Ще има надпревара! Ще има награди осигурени от Екоколект АД!   За повече информация посетете: https://www.facebook.com/events/845306252296279/   ЗАПОВЯДАЙТЕ - !!! Без вход !!!

2017-09-27

РАБОТИЛНИЦА ЗА ЕКОЛОГИЧНО ОБРАЗОВАНИЕ В ОБЩИНА АСЕНОВГРАД

РАБОТИЛНИЦА ЗА ЕКОЛОГИЧНО ОБРАЗОВАНИЕ В ОБЩИНА АСЕНОВГРАД

Работилница за екологично образование се проведе с учениците от втори клас на ОУ „Отец Паисий“ на 25.09.2017 г., по инициатива на Екоколект АД и Община Асеновград. С това стартирахме поредица от прояви с отношение към екологията, с основна цел възпитание на подрастващите, насочено към намаляване на отпадъците от опаковки. Ежедневно използваме хартиени и пластмасови опаковки за еднократна употреба – найлонови торбички, чаши, прибори, кашони, кутии и др. Те бързо се превръщат в ненужни и попадат на улицата, по пътеките в гората, в реките, на плажа, в морето. Това води до необратимо замърсяване на околната среда с отпадъци от опаковки. Тези ненужни вече опаковки могат да бъдат върнати отново към живот като от тях бъдат създадени нови неща.   На младите еколози бяха предоставени различни отпадъци от опаковки, които те върнаха към живот, създавайки от тях интересни и креативни предмети – поставки за моливи, барабанчета и др.     Всеки участник беше отличен със специални подаръци и Грамота за проявено творчество, въображение и изобретателност.

2017-09-27

СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА В ОБЩИНА СУВОРОВО

СЕДМИЦА НА МОБИЛНОСТТА В ОБЩИНА СУВОРОВО

На 21 септември 2017 г. Детска градина Буратино, град Суворово и Екоколект АД отбелязаха Седмицата на мобилността. На малките участници бе изнесена кратка презентация относно здравословния начин на живот и влиянието ни върху околната среда. В забавна дискусия бяха обсъдени идеите стоящи зад това събитие. Какво целим с търсене на различни възможности за транспорт. Как това влияе на здравето ни и осигуряване на по-устойчиво бъдеще за всички нас.     Кампанията напомни на децата, че колоезденето и използването на тротинетки, освен че подобряват нашето здраве, подобряват и качеството на въздуха, шума и влияят на променящия се климат. Малките палавници се справиха блестящо с поставените задачи. Празникът продължи с майсторско управление на тротинетки и велосипеди, песни и награди.   На добър път, мили деца!

2017-05-19

ЕКОКОЛЕКТ АД ИЗПЪЛНИ ЦЕЛИТЕ СИ ЗА 2016 г.

ЕКОКОЛЕКТ АД за поредна година доказа изпълнение на целите за рециклиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки пред Министерството на околната среда и водите. На 15.05.2017 г. Министърът на околната среда и водите г-н Нено Димов, издаде Заповед №РД-315/15.05.2017 г., с която признава изпълнението на целите за рециклиране и оползотворяване за 2016 г. на ЕКОКОЛЕКТ АД. Членовете на организацията, изброени в Приложение №4 към заповедта, се освобождават от заплащане на продуктова такса за опаковки, тъй като е доказано, че са изпълнили задълженията си за разделно събиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки в съответствие с изискванията на нормативната уредба. Издадена е и Заповед №РД-316/15.05.2017 г., в чието Приложение №4 се изброяват членовете на ЕКОКОЛЕКТ АД, които следва да заплатят продуктова такса за опаковки за 2016 г. поради неподавани отчети за пуснати на пазара опаковки или незаплатени лицензионни възнаграждения за 2016 г. Благодарим на всички свои партньори за оказаното доверие и лоялност, и се надяваме и през 2017 г. да продължим да работим за постигането на основната ни цел – ПО ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА!

2017-04-26

ЕКО-РЕВЮ В ГРАД БАЛЧИК ПО СЛУЧАЙ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ЗЕМЯТА

ЕКО-РЕВЮ В ГРАД БАЛЧИК ПО СЛУЧАЙ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ЗЕМЯТА

На 22 април над половин милиард души от цял свят отбелязаха Деня на Земята. Част от тях бяха и малчуганите от ЦДГ „Братя Мормареви“ - гр. Балчик, които на 21.04.2017 г. представиха еко-ревю. С много настроение и ентусиазъм, децата на възраст от 3 до 6 години дефилираха в разноцветни тоалети, изработени от рециклирани материали. Малките еко манекени получиха много адмирации и награди от Екоколект АД.

2017-04-19

ТРАДИЦИЯ, ЕКОЛОГИЯ, ТВОРЧЕСТВО - XVII МЕЖДУНАРОДЕН ПЛЕНЕР

ТРАДИЦИЯ, ЕКОЛОГИЯ, ТВОРЧЕСТВО - XVII МЕЖДУНАРОДЕН ПЛЕНЕР

2017-04-13

ЕКОКОЛЕКТ АД УЧАСТВА В СЕДМИЦА НА ГОРАТА В ОБЩИНА ШАБЛА

Над 700 дръвчета бяха засадени днес в Шабла по повод Седмицата на гората. Около 100 доброволци взеха участие в залесителната кампания, организирана в община Шабла по повод седмицата на гората. В акцията се включиха общински служители, ученици от СУ „Асен Златаров” – гр. Шабла, скаутски клуб „Ястребите“,  Общинска браншова пчеларска организация, мотоклуб „Деца на изгрева“, Център за социална рехабилитация и интеграция, Общинска администрация, Зелен образователен център, Държавно ловно стопанство - Балчик и активни граждани. Дръвчетата бяха осигурени от „Екоколект” АД, ДЛС – Балчик и gorata.bg. Повечето от учениците признаха, че това е и първият им урок как се сади дръвче. Всички те получиха рекламни тениска и шапка от „Екоколект“ АД - съорганизатор на инициативата. Новозасадената гора е върху общински терен, находящ се в близост до Фар „Шабла”, на площ от около 6 декара и ще обогати зелената система на общината с още 370 броя червен дъб, 200 броя бряст, 130 броя черен бор и 50 броя гледичия. За производството на 1 тон хартия се отсичат 13 дървета, влагат се 31 780 литра вода и 2,5 барела петрол. Дървесината е източник на енергия за отопление, ценен строителен материал, ресурс за производство на мебели. В същото време дърветата шумоизолират и пречистват въздуха, който дишаме. Те формират горските екосистеми, служат като местообитание на много видове и продуцират кислород. За да можем да ги използваме като ресурс, следва да се погрижим за тяхното възпроизводство чрез залесителни мероприятия и рециклиране на материалите, произведени от тях.

2017-01-17

ЕОКОЛЕКТ АД НАГРАДИ УЧАСТНИЦИТЕ В КОЛЕДНИТЕ КОНКУРСИ 2016

ЕОКОЛЕКТ АД НАГРАДИ УЧАСТНИЦИТЕ В КОЛЕДНИТЕ КОНКУРСИ 2016

През месец декември 2016 г. „Екоколект“ АД, съвместно с общините: Полски Тръмбеш, Дряново, Сливница, Белене, Никопол, Павликени, Годеч и Драгоман, организира и проведе коледни конкурси за изработка на различни предмети от екологични (рециклирани) и/или природни материали. Учениците изработиха коледни картички, украса, макети, играчки, гирлянди за елха и сурвакници. Креативността и иновативният подход надминаха и най-смелите ни очаквания! Благодарим Ви, мили деца, за вложената фантазия, старание, умения и творческото вдъхновение, с които ни демонстрирахте, че коледният дух е сред нас, прави ни по-добри и изпълнени с мечти! Демонстрирахте ни, как от „боклуците“ можем да сътворим изкуство, да отправим послание, да вдъхнем нов живот на непотребни вече неща … Голяма част от изработените предмети бяха предоставени за благотворителни цели, подпомагащи благородни каузи. Екипът на Екоколект остана приятно изненадан от информираността на децата за разделното събиране на отпадъци, за това защо е полезно да ги събираме разделно и как със своята дейност намаляваме вредното им влияние върху природата и Земята. Отличените на I-во, II-ро и III-то място получиха: таблети, mp4 плейъри и стерео слушалки, а за останалите имаше поощрителни награди и грамоти. Ето и класираните, въпреки трудния избор, който трябваше да направят оценяващите:   ОБЩИНА ДРЯНОВО: Първа възрастова група:   І-ва награда – КРИСТИН КОЛЕВА, ІІ б клас, СУ „Максим Райкович“; ІІ-ра награда – МАРИНА ИЛИЕВА – ІІІ а клас, СУ „Максим Райкович“; ІІІ-та награда – ХРИСТО ЕНЧЕВ, І б клас, СУ „Максим Райкович“   Втора възрастова група:   І-ва награда – ДЕНИС ГРАПКИЙНСКИ, V клас, СУ „Максим Райкович“; ІІ-ра награда – АНТОАНА ДЖАРОВА – ІІІ а клас, СУ „Максим Райкович“; ІІІ-та награда – ДИМИТЪР ДАНКОВ, V а клас, СУ „Максим Райкович“   ОБЩИНА ПАВЛИКЕНИ: І-ва награда – ЕМИЛИЯ ИВАНОВА, ІV а клас, ОУ „Св. Климент Охридски“, гр. Павликени; ІІ-ра награда – ИВАН ПОПОВ – VІ б клас, СУ „Бачо Киро“, гр. Бяла Черква; ІІІ-та награда – КЛУБ „ПРИЯТЕЛИ НА ПРИРОДАТА“, V-VІІ клас, ОУ „Бачо Киро“, гр. Бяла Черква   ОБЩИНА БЕЛЕНЕ: Всички участници в конкурса бяха наградени с енциклопедия, диск с коледни песни и грамоти.   ОБЩИНА НИКОПОЛ: Първа възрастова група І -V клас:   І-ва награда – БОЖИДАРА ТОМОВА, ІІ б клас, СУ „Христо Ботев“, гр. Никопол; ІІ-ра награда – НИКОЛА ДАНОВ – ІІ клас, ОУ „Патриарх Евтимий“, с. Новачене; ІІІ-та награда – МИРЕЛА МИНЧЕВА, V клас, ОУ „Патриарх Евтимий“, с. Новачене   Втора възрастова група VІ – ХІІ клас: І-ва награда – МОНИКА ГЕОРГИЕВА, VІІІ клас, СУ „Христо Ботев“, гр. Никопол и Клуб към Читалище с. Въбел „От нищо нещо“; ІІ-ра награда – ЛЮДМИЛА ВЕНЦИСЛАВОВА – VІ клас, ОУ „Патриарх Евтимий“, с. Новачене; ІІІ-та награда – МИРОСЛАВ МИЛЕВ, VІІ клас, ОУ „Патриарх Евтимий“, с. Новачене   ОБЩИНА ДРАГОМАН: І-ва награда – НАНСИ ЙОРДАНОВА, V клас; ІІ-ра награда – ПЕТЬО ПЕТРОВ, V клас; ІІІ-та награда – СИМОНА БОГОМИЛОВА, VІІ клас   ОБЩИНА СЛИВНИЦА: І-ва награда – ЕЛЕНА ВАСИЛЕВА, ІІІ клас, ОУ „Иван Вазов“, с. Алдомировци; ІІ-ра награда – ВАСИЛЕНА АРСОВА, ІІІ клас, ОУ „Иван Вазов“, с. Алдомировци; ІІІ-та награда – АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ, ІІІ клас, ОУ „Иван Вазов“, с. Алдомировци   ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ: І-ва награда – ДЖАНСУ ЗИЯЕВА, V клас, ОУ „Васил Левски“, с. Петко Каравелово; ІІ-ра награда – ИВАН ИВАНОВ, ІІІ б клас, СУ „Цанко Церковски“, гр. Полски Тръмбеш; ІІІ-та награда – СВИЛЕН, І клас, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Раданово   ОБЩИНА ГОДЕЧ: І-ва награда – ЕЛИЗА ДРАГОМИРОВА АСПАРУХОВА – IV клас, НУ „Христо Ботев“, гр. Годеч; ІІ-ра награда – ЛЮБОМИРА СТАНИМИРОВА – III клас, „Христо Ботев“, гр. Годеч; ІІІ-та награда – ДЕЙВИД ИВАЙЛОВ ГЕОРГИЕВ – III клас, НУ „Христо Ботев“, гр. Годеч.

2016-12-12

ЕКОКОЛЕКТ АД и ОБЩИНА ДРАГОМАН, ОБЯВЯВАТ КОЛЕДЕН КОНКУРС

ЕКОКОЛЕКТ АД и ОБЩИНА ДРАГОМАН, ОБЯВЯВАТ КОЛЕДЕН КОНКУРС

2016-12-12

ЕКОКОЛЕКТ АД и ОБЩИНА СЛИВНИЦА, ОБЯВЯВАТ КОЛЕДЕН КОНКУРС

ЕКОКОЛЕКТ АД и ОБЩИНА СЛИВНИЦА, ОБЯВЯВАТ КОЛЕДЕН КОНКУРС

2016-12-09

ЕКО БЕСЕДА В ДГ “ЗВЪНЧЕ“, ГРАД ДОБРИЧ

ЕКО БЕСЕДА В ДГ “ЗВЪНЧЕ“, ГРАД ДОБРИЧ

На 08.12.2016 г. в Детска градина № 26 - "Звънче", се проведе Еко беседа, организирана съвместно от „Екоколект“ АД и Община Добрич. В нея взеха участие децата от група " Бонбон", които демонстрираха знания и изявиха съпричастност по темата за разделното събиране на отпадъци. Педагозите и децата представиха добри практики за намаляване на отпадъците и разделното им събиране, като показаха невероятно красиви дрехи и други предмети, които са изработили от отпадъчни материали. С голямо желание участваха в множество интерактивни игри и поздравиха присъстващите родители и лектори с песни. В края на Еко беседата, малките еколози заслужено получиха подаръци от „Екоколект“ АД.  

2016-12-06

ПОКАНА ЗА БЛАГОТВОРИТЕЛНА КОЛЕДНА ИЗЛОЖБА, ГРАД ПЛОВДИВ

ПОКАНА ЗА БЛАГОТВОРИТЕЛНА КОЛЕДНА ИЗЛОЖБА, ГРАД ПЛОВДИВ

2016-12-02

КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА КОЛЕДНА КАРТИЧКА В ОБЩИНА ДОБРИЧ

2016-12-01

ЕКО БЕСЕДА В СУ „Н. Й. ВАПЦАРОВ“, ГР. ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО

ЕКО БЕСЕДА В СУ „Н. Й. ВАПЦАРОВ“, ГР. ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО

На 30.11.2016 г. в СУ "Н. Й. Вапцаров", гр. Генерал Тошево, се проведе Еко беседа под надслов "Да намалим отпадъците". Тя бе организирана съвместно от „Екоколект“ АД и Община Генерал Тошево. В нея взеха участие учениците от втори клас, които демонстрираха богата култура и добри практики по темата за разделното събиране на отпадъци. В края на Еко беседата, децата заслужено получиха от „Екоколект“ АД подаръци от рециклирани материали.

2016-12-01

„ЕКОКОЛЕКТ“ АД И МАЛКИТЕ ЕКОЛОЗИ ОТ ОБЩИНА ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО

„ЕКОКОЛЕКТ“ АД И МАЛКИТЕ ЕКОЛОЗИ ОТ ОБЩИНА ГЕНЕРАЛ ТОШЕВО

На 30. 11. 2016 г. в ДГ  "Пролет", гр. Генерал Тошево, се проведе Еко беседа, организирана съвместно от "Екоколект" АД и Община Генерал Тошево. В нея взеха участие децата от предучилищната група.  Малките еколози демонстрираха отговорно отношение към планетата Земя. С вдъхновение и желание децата взеха участие в интерактивни образователни игри. По време на еко беседата, малките еколози поздравиха своите гости и лектори с песни. В края на урока децата показаха свои произведения, изработени от отпадъчни материали и есенни листа.

2016-11-30

ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ, 2016

"Екоколект" АД организира поредица от инициативи в рамките на Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ECHO), която тази година се проведе от 19 до 27 ноември. Съвместно с "Папир БГ" ООД и Община Родопи, "Екоколект" АД организира кампания за разделно събиране на отпадъци от опаковки в с. Марково, в която се включиха всички жители на селото. Бяха събрани отпадъци от хартия, пластмаса, стъкло и желязо. Получените средства от инициативата ще бъдат използвани за закупуване на коледна украса за селото. На територията на гр. Пловдив бяха организирани редица инициативи съвместно с Дирекция “Екология и управление на отпадъците“ при Община Пловдив. Обособиха се кътове за разделно събиране в училищата, намиращи се в район Северен и Източен. Сред учениците бе популяризирана и раздадена разяснителна брошура за разделно събиране. В СУ “П. К. Яворов“ - гр. Пловдив бе  организирана кампания за събиране на отпадъци от хартиени опаковки, като в рамките на седмицата учениците успяха да съберат над 500 килограма хартия. В инициативата за изработка на коледна картичка се включиха учениците от  НУ “Кирил Нектариев“, НУ “П. Р. Славейков“, ОУ “Васил Левски“, ОУ “Димчо Дебелянов“, ОУ “Пенчо Славейков“, ОУ “Димитър Димов“, СУ “Найден Геров“, СУ “П.К.Яворов“ и ОУ “Иван Вазов“ - с. Калояново. На учениците бяха предоставени еко материали, които да използват за изработка на картичките. Кампанията „Моята еко коледна картичка“ ще приключи с благотворителна изложба на 13.12.2016 г. от 17:00 ч. в Дома на културата „Борис Христов“. Събраните средства ще бъдат дарени на Детска клиника по онкохематология към УМБАЛ “Свети Георги“, гр. Пловдив.

2016-11-28

КОЛЕДЕН КОНКУРС В ОБЩИНА СЛИВНИЦА

КОЛЕДЕН КОНКУРС В ОБЩИНА СЛИВНИЦА

2016-11-25

КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА КОЛЕДНА КАРТИЧКА В ОБЩИНА ГОДЕЧ

КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА КОЛЕДНА КАРТИЧКА В ОБЩИНА ГОДЕЧ

2016-11-25

КОЛЕДЕН КОНКУРС В ОБЩИНА БЕЛЕНЕ

КОЛЕДЕН КОНКУРС В ОБЩИНА БЕЛЕНЕ

2016-11-24

ЕКОКОЛЕКТ АД И "ЕКОВЪЛШЕБНИЦИТЕ" ОТ ДГ "СЛАВЕЙ", ГР. ПЛОВДИВ

ЕКОКОЛЕКТ АД И

Във връзка с Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО), „ЕКОКОЛЕКТ“ АД и район "Северен" - община Пловдив, организираха съвместна инициатива, с цел да се приучат най-малките жители на квартала, още от ранна детска възраст да събират разделно отпадъците, за да допринасят за тяхното намаляване и за опазването на околната среда. За целта, в ДГ "Славей" с директор Любка Биволарска, пред децата от подготвителна група бе изнесен открит урок на тема: "Ековълшебници" от Виктория Гецова – регионален мениджър на ЕКОКОЛЕКТ АД. Гости на събитието бяха Кметът на района - инж. Ральо Ралев, неговият екип и представител от отдел "Екология и управление на отпадъците" - Община Пловдив. Под формата на забавни игри, децата много бързо разбраха и научиха как се разделя отпадъка в съответните цветни контейнери и участваха с огромно желание в забавленията. В края на урока всички малчугани получиха подаръци от ЕКОКОЛЕКТ АД.  

2016-11-23

КОЛЕДНИ КОНКУРСИ В ОБЩИНА НИКОПОЛ

КОЛЕДНИ КОНКУРСИ В ОБЩИНА НИКОПОЛ

2016-11-23

КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА СУРВАКНИЦА В ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ

КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА СУРВАКНИЦА В ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ

2016-11-22

КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА КОЛЕДНА УКРАСА В ОБЩИНА ПАВЛИКЕНИ

КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА КОЛЕДНА УКРАСА В ОБЩИНА ПАВЛИКЕНИ

2016-11-17

ЕКОКОЛЕКТ АД И "ЕКОВЪЛШЕБНИЦИТЕ" ОТ ДГ "СЛАВЕЙ", ГР. ПЛОВДИВ

ЕКОКОЛЕКТ АД И

2016-11-15

КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА КОЛЕДНА КАРТИЧКА В ОБЩИНА ДРЯНОВО

КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА КОЛЕДНА КАРТИЧКА В ОБЩИНА ДРЯНОВО

2016-11-04

КАМПАНИЯ ЗА "ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА" В ОБЩИНА РОДОПИ, С. МАРКОВО

КАМПАНИЯ ЗА

2016-11-02

ОТКРИТ ЕКО УРОК В ГРАД ПАВЛИКЕНИ

ОТКРИТ ЕКО УРОК В ГРАД ПАВЛИКЕНИ

Във връзка с информационна кампания на Екоколект АД, организирана съвместно със СУ „Бачо Киро“ – гр. Павликени, на 26.10.2016 г. се проведе открит урок на тема: „Разделно събиране на отпадъци и опазване на околната среда“. След подговената и изнесена от учениците презентация, събитието продължи с модно ревю на дрехи изработени от отпадъци от опаковки, викторина и кратка тетрална сценка. Раздадени бяха награди, осигурени от Екоколект АД.

2016-10-17

„НА ХОРОТО ПОД ТЕПЕТО“ СЕ ХВАНАХА ТАНЦЬОРИ ОТ 5 ДО 75 ГОДИНИ

„НА ХОРОТО ПОД ТЕПЕТО“ СЕ ХВАНАХА ТАНЦЬОРИ ОТ 5 ДО 75 ГОДИНИ

С много песни, танци и чудесно настроение на стотиците участници и зрители, премина 7-мото издание на националния фолклорен фестивал „На хорото под тепето“, организирано от школа за народни песни и танци „Луди млади“, с подкрепата на Община Пловдив, Екоколект АД, Папир БГ и др. 17 клуба за народни хорà, 21 самодейни танцови състава от над 20 населени места и близо 50 танцьора от Гърция, се надиграваха в палата № 2 на Международен панаир Пловдив. „С всяка следваща година във фестивала да участват все повече състави и ансамбли. Пожелавам Ви за десетгодишния юбилей да напълните с публика спортна зала „Колодрум!“, заяви Георги Титюков, заместник-кмет „Спорт, младежки дейности и социална политика“ по време на откриването. За първа година фестивалът премина в два етапа. В първия, по традиция се надиграваха любителите на българските народни хора, а във втория се състезаваха за награден фонд от над 2000 лв., осигурен от Екоколект АД, Папир БГ, Вила Юстина, Уелдтроник, ДЗИ и с партньорството на Община Пловдив. Наградени във втория етап бяха: Първо място - ФТК “СИВЕК“, гр. Габрово; Второ място – ФА “Фолклорика“, гр. София и Трето място (наградата на ЕКОКОЛЕКТ АД): ФТК „Седенчица“, гр.Пловдив. Финалът на фолклорната палитра поставиха професионалните танцьори от Фолклорен ансамбъл „Тракия“, гр. Пловдив.

2016-10-12

АРТ РАБОТИЛНИЦА "МОЕТО ЕКО ПОСЛАНИЕ - СЪБИРАЙ РАЗДЕЛНО"

АРТ РАБОТИЛНИЦА

На 11.10.2016 г. „Екоколект“ АД, представлявано от Виктория Гецова (регионален мениджър за град Пловдив), проведе обучение на петокласниците от ОУ “Христо Ботев“, гр. Раковски. Темата бе: “Разделно събиране на отпадъци“, а проектът се осъществи с подкрепата на Община Раковски, представлявана от Лиляна Шопова и ръководството на училището. След като г-жа Гецова обясни на децата каква е ползата от разделното събиране на отпадъци и нагледно демонстрира правилния начин за събирането им, те се заеха с изработване на Арт картини и предмети. Целта бе да се затвърди у тях, така нареченето „Зелено мислене“ или казано по друг начин - мисълта за „Опазване на околната среда“. На въпроса: „Защо избрахте да проведете обучението именно на учениците от 5 клас?“,  г-жа Гецова отговори: “Избрахме децата от 5 клас, защото на тази възраст, те са достатъчно подготвени да възприемат информацията за ползата от разделното събиране на отпадъци. Друга причина е, че този материал е заложен в програмата им за обучение. Считаме, че това наше представяне е забавен и същевременно полезен метод, който ще спомогне за по-лесното усвояване на материята, свързана с тази тематика.“ В края на информационната среща всеки от учениците получи подарък – тениска с логото на „Екоколект“ АД.

2016-10-10

НА ХОРОТО ПОД ТЕПЕТО 2016

НА ХОРОТО ПОД ТЕПЕТО 2016

Уважаеми партньори и приятели, ЕКОКОЛЕКТ АД има удоволствието да ви покани да присъствате на традиционния за град Пловдив фестивал „НА ХОРОТО ПОД ТЕПЕТО“! Тази година фестивалът ще се проведе на 15 октомври в Международен панаир Пловдив, палата №2. За първи път фестивалът ще е в два етапа. В първия етап по традиция ще се надиграват любителите на българските народни хорà, а за първа година фестивалът „На хорото под Тепето“ ще събере и най-добрите самодейни танцови състави в страната. Във втория етап те ще се състезават за големите награди с общ награден фонд от над 2000 лева, осигурен от: Екоколект АД, Папир БГ, Вила Юстина, Уелдтроник, ДЗИ и с партньорството на Община Пловдив. За финал на цялата фолклорна палитра ще се насладим и на професионалните танцьори от Фолклорен Ансамбъл ТРАКИЯ!

2016-09-30

ИНФОРМАЦИОННА СРЕЩА НА EKОКОЛЕКТ АД И ОБЩИНА РАКОВСКИ

ИНФОРМАЦИОННА СРЕЩА НА EKОКОЛЕКТ АД И ОБЩИНА РАКОВСКИ

Във връзка с изпълнение на дейностите, заложени в Общинска програма за управление на отпадъците с План за действие 2016-2020 год., Общинска администрация – Раковски съвместно с „Екоколект“ АД,  на 29.09.2016г. проведе информационна среща за обучение на бизнеса и обществеността на тема: „Как да разчитаме маркировката върху опаковките за правилното им разделно събиране в цветните контейнери“ и „Ползите от разделното събиране на МРО, провеждани от организациите по оползотворяване“. На срещата присъстваха около 20 фирми и граждани, които имаха желание да се информират по отношение на оптималното управление на отпадъците. Официални гости на събитието бяха: Председателят на общинския съвет - Георги Лесов, заместник кметът на община Раковски – Божидар Стрехин и кметът на с. Шишманци - Костадин Иванов. Презентациите за обучението бяха  представени от Виктория Гецова, която е регионален мениджър на „Екоколект“ АД гр. Пловдив, съвместно с Лиляна Шопова, които от своя  страна запознаха аудиторията с отговорността на производителите-опаковчици, законодателството валидно по отношение на темата, възникващите проблеми и друга информация засягаща широката общественост. Макар и подробните презентации, въпроси от страна на присъстващите не липсваха,  което от своя страна доведе до създаването на един полезен диалог. Всеки един отговор от страна на презентаторите бе изключително изчерпателен.  Предложенията отправени от присъстващите бяха свързани с предоставяне на идеи, които биха спомогнали за промяната  и отношението на всеки един от жителите на населените места към събирането на отпадъци. „Ние никога не казваме изхвърляне на отпадъци, а използваме термина „събиране“, защото изхвърлянето означава, че се отказваме от нещо, кооето не ни е нужно. От своя страна, обаче събирането  на отпадъци означава, че събраното и обработено количество се превръща в друга необходима суровина“ - сподели г-жа Гецова. „Отпадъка, който събираме в цветните контейнери не се депонира и това на нас съответно ни излиза безвъзмездно, за разлика от съдовете по домовете ни, където се депонира и това довежда до оскъпяване на таксите, които плащаме. Изводът, който можем да си направим е, че при събирането на отпадъците разделно, ние намаляме нашите такси“ - коментира г-жа Шопова. С апела „СЪБИРАЙТЕ РАЗДЕЛНО ОТПАДЪЦИТЕ СИ“, приключиха обучението си г-жа Шопова и г-жа Гецова.

2016-09-26

ЕКО УРОК В ГРАД СУВОРОВО

ЕКО УРОК В ГРАД СУВОРОВО

На 20.09.2016 г. в ДГ "Буратино" - град Суворово, съвместно с "Екоколект" АД и Община Суворово, се проведоха дейности, свързани с Европейската седмица на мобилността и разделно събиране на отпадъци. След отличното си предствяне в различни интерактивни игри на тема: „Разделно събиране на отпадъците и опазване на околната среда“, децата получиха подаръци (шапки, рекламни материали и картонени кошчета) от г-жа Яна Русева, представител на "Екоколект" АД.

2016-09-19

ЕКОКОЛЕКТ АД и ОБЩИНА РАКОВСКИ ЗАЕДНО ЗА РАЗДЕЛНОТО СЪБИРАНЕ

Във връзка с изпълнение на дейностите, заложени в Програмата за управление на отпадъците, Екоколект АД и Общинска администрация Раковски, организират провеждането на информационна среща и обучение на обществеността на тема „Как да разчитаме маркировката върху опаковките за правилното им разделно събиране в цветните контейнери“ и „Ползите от разделно събиране на МРО, провеждани от организациите по оползотворяване“. Срещата ще се проведе на 29.09.2016 г. от 11:00 часа в заседателната зала на НЧ “Св. Св. Кирил и Методий“, кв. Ген. Николаево, гр.Раковски. За допълнителна информация и записване за участие позвънете на тел.: 0886 256 697.

2016-08-22

"НИКОПОЛ - ТРАДИЦИЯ И СЪВРЕМЕННОСТ"

На 14.08.2016 г. в Община Никопол се проведе велопоход за деца и възрастни. Събитието беше част от празника на град Никопол – „Никопол - традиция и съвременност“, който се провежда за седемнадесети пореден път. Участниците изминаха маршрута: гр. Никопол – с. Черковица – гр. Никопол, а на финала получиха подаръци от ЕКОКОЛЕКТ АД!

2016-06-29

ЕКОКОЛЕКТ АД СТАНА ПАРТНЬОР НА EuRIC

ЕКОКОЛЕКТ АД се присъедини към европейското семейство на рециклиращите индустрии, като стана партньор на Европейската конфедерация на рециклиращите индустрии (EuRIC). Новината бе публикувана в електронния информационен бюлетин на конфедерацията и на официалната й интернет страница. През 2014 г. три големи Европейски федерации се обединяват в Европейска конфедерация на рециклиращите индустрии (ЕКРИ). Благодарение на развитата си европейска мрежа от членове и Национални рециклиращи асоциации, тя става доверен партньор между компаниите и ЕС. Конфедерацията служи като информационна платформа за обмяна на най-добрите практики на всички европейски рециклиращи предприятия. ЕКРИ представя компаниите, чиято дейност включва събиране, предварителна обработка, рециклиране, транспорт и търговия на различни рециклируеми материали (хартия, метал и др.) в цяла Европа. В резултат на дейността на членовете на ЕКРИ се постигат значителни екологични ползи за съхранението на природните ресурси и драстичното намаляване на енергийното потребление и замърсяването на околната среда.

2016-06-17

ДА СПАСИМ ПРИРОДАТА!

ДА СПАСИМ ПРИРОДАТА!

Екоколект АД и  Street Dance School The Center организираха първия в България ЗЕЛЕН ФЛАШ МОБ. На 15 юни 2016 г. “Стълбите на Каменица” в гр. Пловдив се  превърнаха в импровизирана сцена, огрята от нашите светулки. Те отправиха своето послание за опазване и отговорно отношение към природата и заобикалящия ни свят. А на всички малки и големи, на които предстоят ваканция или отпуски пожелаваме ВЕСЕЛО И ЗЕЛЕНО, ЕКО ЛЯТО!

2016-06-09

ЕКОКОЛЕКТ АД СПЕЧЕЛИ НАГРАДАТА "ЗЕЛЕНА ИНОВАЦИЯ"

ЕКОКОЛЕКТ АД участва в престижния конкурс на b2b Media - "Най-зелените компании в България за 2015", който се проведе за шеста поредна година. Компанията беше отличена със специалната награда "Зелена иновация"!

2016-06-09

АРТ РАБОТИЛНИЦА „ЕКО ГРАДИНКА“ В ГР. ПЛОВДИВ

АРТ РАБОТИЛНИЦА  „ЕКО ГРАДИНКА“ В ГР. ПЛОВДИВ

Днес, 09.06.2016 г., се състоя поредната съвместна инициатива на Екоколект АД и Монтесори занималня „Умничета“, която премина под надслов: Арт работилница „Еко градинка“. Малките Умничета имаха възможността да се запознаят с очарованието на цветарството и сами озелениха част от обширния си двор. Докоснаха се до почвата, растенията, разноцветните саксийки, и най-важното, много се забавляваха. Цветята се превърнаха в истинско вдъхновение за тях. Създадоха своята еко градинка, в която посадиха уханни, свежи цветя и обещаха да се грижат всекидневно за тях.  

2016-06-08

РЕЗУЛТАТИ ОТ КАМПАНИЯТА "КНИГИ ЗА СМЕТ" В ГР. СТАРА ЗАГОРА

РЕЗУЛТАТИ ОТ КАМПАНИЯТА

За първа година Екоколект АД беше партньор на фондация „Credo Bonum" в кампанията „Книги за смет“ в гр.Стара Загора.   Организаторите подаряваха по една чисто нова книга на всеки, който предаде един или повече от един килограм пластмасови отпадъци в рамките на инициативата. Беше подготвена специална селекция от заглавия на книги. Tри от тях специално издадени за „Книги за смет“:   "Макс и Мориц" на немския художник и поет Вилхем Буш, която ще видим за първи път отпечатана с цветни илюстрации, "Тайната градина" на Франсис Бърнет и "Приказки за животни" от български автори, ще пренесат читателите във вълшебния свят на природатата и животните. Научно-фантастичният роман от 1898 г. "Война на световете" на Хърбърт Уелс е в класацията на 100-те най-добри книги на 20 век на вестник "Монд" и тази година бе едно от заглавията в кампанията.   Кампанията премина при изключително засилен интерес. По време на провежането й във всички градове бяха рециклирани над 6 тона и половина пластмасови отпадъци, и раздадени близо 5000 книги.  

2016-05-31

ЕКО ИДЕИ ЗА ЕДНО ЕКО БЪДЕЩЕ

ЕКО ИДЕИ ЗА ЕДНО ЕКО БЪДЕЩЕ

На 30.05.2016 г., съвместно с Община Първомай и ОУ “Св. Св Кирил и Методий“, се проведе поредната инициатива на Екоколект АД насочена към  изграждането и утвърждаването на зелено/еко мислене. Участниците в събитието показаха сериозни познания за разделно събиране на отпадъци и се включиха с желание в дискусията на тази тема. Всички се забавляваха с играта на Асоциации, а най-голямата изненада бяха споделените интересни идеи за опазване на околната среда и природа:   „Да посадим дърво, цвете.“; „Да вдигне пластмасова торбичка/отпадък от земята.“; „Да събираме разделно отпадъци.“; „Да използваме повторно, а не да изхвърляме.“; „Да се се придвижваме  пеша или с колело вместо с личен автомобил.“; „Всеки ежедневно да изхвърля по един боклук, който е направил някой друг.“; „Да създадем цветен кът, градинка или еко пътека.“; „Залесяване на природни паркове, градини, междублокови пространства.“; „Да изключваме от контакта електрическите уреди до следващия път, когато ще ги използваме.“; „Да не оставяме водата да тече докато мием зъбите си или търкаме ръцете си със сапун.“; „Не изхвърляйте шишенца от лекарства, може да се използват за по-добро организиране на иглите и конците в шивашките принадлежности или на болтчетата и гайките в кутията за инструменти.“; „Да използваме за почистване на дома прости домакински продукти като оцет, сол, вода.“ Ключът към позитивните промени, свързани с опазването на околната среда, се крие именно в посоката на мислене и осъзнаването, че отговорността за запазването на красотата и чистотата на природата ни пада върху всеки един от нас.

2016-05-26

НА 18 МАЙ В ПЛОВДИВ СЕ ПРОВЕДЕ ДЕТСКИ ЕКО КАРНАВАЛ - ИЗЛОЖБА

НА 18 МАЙ В ПЛОВДИВ СЕ ПРОВЕДЕ ДЕТСКИ ЕКО КАРНАВАЛ - ИЗЛОЖБА

Една малка феерия от вълшебства  и приказни герои се състоя на 18.05.2016 г. в „Огледалната зала“ на Военен клуб, гр.Пловдив. Организаторите от Екоколект АД и ДЦДГ “Кокиче“ изненадаха публиката с нестандартен сценарии, оригинални костюми на участниците и специално създадена изложба от децата в детската градина. Още с влизането в залата, гостите имаха възможност да се насладят на прекрасните картини, които бяха посланието на участниците към гостите за грижа и опазване на прекрасната природа на планетата Земя. Присъстващите се пренесоха в страната на приказките и анимационните герои, където успяха да се срещнат с Майката Природа Фея,  Рапунцел, Елза, Ана и Олаф, Снежанка, Спайдърмен, Батман, Граф Дракула, Черният котарак, Мускетарите, Пипи Дългото чорапче, Пчеличката Мая, Червената шапчица и нейната баба, и още много приказни герои. Сценарият на събитието се разви около борбата на дорбото и злото в природата и влиянието на човека. Хармонията и красотата в Майката Природа Фея беше застрашена от тъмните сили, в лицето на Черния Котарак и граф Дракула, но с дружни усилия приказните герои успяха да я възстановят. Гостите се насладиха на импровизираното дефиле на приказните герои. А за финал всеки участник беше отличен със специална Грамота за участие, раздадоха се и много подаръци, осигурени от организаторите.

2016-05-18

ЕКОКОЛЕКТ АД ОТНОВО ОПРАВДА ДОВЕРИЕТО НА ЧЛЕНОВЕТЕ СИ

За шеста поредна година Екоколект АД оправда доверието на членовете си и доказа изпълнение на целите за рециклиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки пред Министерството на околната среда и водите. На 16.05.2016 г. министърът на околната среда и водите г-жа Ивелина Василева издаде Заповед №РД-262/16.05.2016 г., с която признава изпълнението на целите за рециклиране и оползотворяване за 2015 г. на ЕКОКОЛЕКТ АД. Членовете на ЕКОКОЛЕКТ АД, изброени в Приложение №4 към заповедта, се освобождават от заплащане на продуктова такса за опаковки, защото е доказано изпълнение на задълженията им за разделно събиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки в съответствие с изискванията на нормативната уредба. За 2015 г. Екоколект АД отново се доказа като най-бързо развиващата се организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки. Към края на 2015 г. пазарният ни дял е 16,93%, а декларираните пуснати на пазара опаковки от членовете ни са 59 414 т. Организацията е постигнала ръст спрямо предходната година от 12,45%.      РАЗВИТИЕ НА ЕКОКОЛЕКТ АД ЗА ПЕРИОДА 2013 - 2015 Г.   № ПОКАЗАТЕЛИ 2013 г. 2014 г. 2015 г. 1. Брой членове 513 592 650 2. Отчетени количества ООп - тона 39 211 т 52 836 т 59 414 т 3. Рециклирани количества - тона 22 080 т 32 513 т 37 083 т 4. Рециклирани количества - % 59% 61,54% 62,41% 5. Обхванато население 724 385 947 770 990 083 6. Пазарен дял (%) 12,57% 15,96% 16,93%   Министърът на околната среда и водите издаде и Заповед №РД-263/16.05.2016 г., в чието Приложение №4 се изброяват членовете на ЕКОКОЛЕКТ АД, които следва да заплатят продуктова такса за опаковки за 2015 г. поради неподавани отчети. или незаплатени лицензионни възнаграждения за 2015 г. Само две фирми - членове на Екоколект АД следва да заплатят продуктова такса за 2015 г. Като благодарим на всички свои партньори за доверието и лоялността, се надяваме и през 2016 г. да продължим да работим съвместно за успешно постигане за основната ни цел – по-чиста околна среда и по-ефективно управление на отпадъците.

2016-05-17

"КНИГИ ЗА СМЕТ" - ГР. СТАРА ЗАГОРА НА 4 ЮНИ 2016

2016-05-11

ПРАЗНИК НА ХВЪРЧИЛАТА В ГР. ПЛОВДИВ

ПРАЗНИК НА ХВЪРЧИЛАТА В ГР. ПЛОВДИВ

На 11.05.2016 г. Екоколект АД се включи в превърналия се в традиция Празник на хвърчилата в гр.Пловдив, в който взимат участие деца от всички възрасти.      Хвърчилото е популярно като начин за релаксация и по-близък контакт с природата. Пускането на хвърчила e прекрасно забавление, което обединява и носи радост на деца и възрастни навсякъде по света. То има  значение и носи  послание, мечта за всеки, който го държи.   Това новаторско и нестандартно  културно събитие допринася за изграждането на специфичен облик на града, насърчава творчеството и възпитава участниците в любов към летенето и свободата, както и в правилно отношение към опазване на околната среда.  

2016-05-11

ЕКОКОЛЕКТ АД ИНВЕСТИРА 300 000 ЛВ. В 500 НОВИ КОНТЕЙНЕРА

ЕКОКОЛЕКТ АД ИНВЕСТИРА 300 000 ЛВ. В 500 НОВИ КОНТЕЙНЕРА

ЕКОКОЛЕКТ АД ИНВЕСТИРА 300 000 ЛВ. В 500 НОВИ КОНТЕЙНЕРА ЗА РАЗДЕЛНО СЪБИРАНЕ НА ОТПАДЪЦИ В СТАРА ЗАГОРА И ПЛОВДИВ   От м. март 2016 г. Екоколект АД стартира подмяна на жълтите контейнери за разделно събиране на отпадъци от опаковки. С цел оптимизиране на разделното събиране и предотвратяване замърсяването на площите около контейнерите, гражданите на Стара Загора и Пловдив – райони Северен и Източен ще имат възможност да изхвърлят разделно отпадъците от пластмаса и хартия в нови жълти контейнери за разделно събиране тип „Иглу“. Новите контейнери са с по-голяма вместимост, по-стабилни и със значително по-ограничени възможности за изхвърляне на битови и строителни отпадъци и изваждане на вече постъпилите в тях отпадъци. Контейнерите са с отвор, отговарящ на вида на отпадъка, за който са предназначени. Това е нов модел с изчистен дизайн, позволяващ използването му в по-тесни и неправилни пространства. Новите съдове са устойчиви на ултравиолетови и инфрачервени лъчи и издържат на екстремни температури. Гладката повърхност не позволява залепването и задържането на отпадъците. Произведени са от рециклируем материал без съдържание на кадмий. Екоколект АД организира разделното събиране в гр. Стара Загора и гр. Пловдив – райони Северен и Източен, като финансира разполагането, обслужването и организирането на образователни кампании в тези градове. Настоящата инвестиция възлиза на 300 000 лева за закупуване и поставяне на 500 нови контейнера за разделно събиране.          Екоколект АД се надява със съвместни усилия промяната да доведе до повишаване съзнанието на гражданите и да подобри разделното събиране като се увеличи както събираемостта на отпадъците от опаковки, така и тяхна чистота и качество. Нека заедно, с внимание и отговорност, да допринесем за това градовете ни да бъдат по-чисти и красиви!

2016-05-10

ДЕТСКИ ЕКО КАРНАВАЛ - ИЗЛОЖБА В ПЛОВДИВ

ДЕТСКИ ЕКО КАРНАВАЛ - ИЗЛОЖБА В ПЛОВДИВ

2016-05-10

ЕКО-БЕСЕДА

ЕКО-БЕСЕДА

ЕКО-БЕСЕДА В ЦДГ „ЗВЕЗДИЧКА“ – ГР. ВАРНА   На 26.4.2016 г. се проведе Еко-беседа, организирана от Екоколект АД и ЦДГ № 13 „Звездичка“ гр. Варна. В нея взеха участие  децата от Детската Еко-академия.  Малките еколози демонстрираха отговорно отношение към планетата Земя. С вдъхновение и желание децата взеха участие в интерактивни образователни игри, демонстриращи богата информираност и практически умения по въпроса за разделното събиране на отпадъците. По време на беседата се осъществи телемост по скайп между ЦДГ „ Звездичка“ и литовската детска градина „Nykstukas” с цел споделяне на идеи във връзка с проекта „Да намалим отпадъците“ на Еко-училища за сътрудничество и обмен на информация. Учителите и децата представиха добри практики за намаляване на отпадъците и разделното събиране. По време на видеовръзката малките еколози взаимно се поздравиха с песни. В края на Еко-беседата децата показаха и свои произведения, изработени от отпадъчни материали.  

2016-05-07

С ДЕТСКИ РЪЦЕ И СЪРЦЕ

С ДЕТСКИ РЪЦЕ И СЪРЦЕ

„С ДЕТСКИ РЪЦЕ И СЪРЦЕ“ 22 април – Международният ден на Земята е времето да помислим за своята планета, за живота на нея и как да бъдем нейните по-добри и мислещи за бъдещето й обитатели. Всяка година милиони души по целия свят отбелязват събитието, като демонстрират подкрепата си за опазване на околната среда. Миналата седмица Шабла също стана част от инициативите в рамките на честванията. Зелен образователен център за втора година бе съорганизатор заедно с Екоколект АД на арт-работилници на тема „С детски ръце и сърце“. Основна цел на работилниците бе чрез използвани вече материали и с прилагането на различни техники да се изработят картички и сувенири и така да се покаже път към опазването на околната среда – чрез събиране и рециклиране на част от отпадъците. Две работилници – за изработване на великденски кошнички и на картички отвориха врати на 21 април, а ръководителите Десислава Пламенова и Елена Маринова направиха преживяването приятно и полезно за малчуганите на възраст от 6 до 11 години. Сред много смях и закачки подготвените отпадъчни материали оживяха и се превърнаха в цветни произведения на изкуството. Г-жа Яна Русева, представител на Екоколект за Черноморски район, раздаде награди не само на авторите на най-находчивите творения, но и всички малки ентусиасти получиха от нея подаръци.  

2016-05-04

ДЪРВЕТА ЗА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ

ДЪРВЕТА ЗА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ

  22 АПРИЛ 2016 Г. - СВЕТОВЕН ДЕН НА ЗЕМЯТА В СУВОРОВО “ДЪРВЕТА ЗА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ. НЕКА ГИ ЗАСАДИМ.”   За поредна година Община Суворово участва в кампанията по повод отбелязването Световният Ден на Земята – 22 април. В кампанията се включиха учебни и детски заведения на територията на общината, много граждани и организации от общината. ЕКОКОЛЕКТ осигури 200 броя чували и 100 броя ръкавици, а ТП ДГС - град Суворово дадоха безвъзмездно над 200 броя фиданки. В град Суворово ученици от СОУ „Н.Й.Вапцаров“ се включиха в акция по почистване на градски парк „Острата чешма“. Ученици от ПГСС „Свети Георги Победоносец“ град Суворово, участваха в кампанията с конкурса: „Помисли преди да отпечаташ. Запази едно дърво“ и с почистване и освежаване на училищния двор. ОДЗ „Буратино“ се представи с куклена постановка, посветена на празника. С презентация, викторина и клипче за екологията се представиха възпитаниците на ОУ „Христо Ботев“ село Чернево, община Суворово. През следващите 5 години Световния ден на Земята се доближава до своята 50-та годишнина. Призоваваме ви да помогнете в постигането на една от най-амбициозните цели – да бъдат засадени 7.8 милиарда дървета. Сами по себе си и заедно, тези инициативи ще окажат значимо и измеримо въздействие върху Земята, и ще послужат като основа за осигуряване на по-чиста, по-здравословна и по-устойчива планета за всички нас.   Започваме сега!   Възпитаници на СОУ „Н.Й.Вапцаров“ почистиха парк „Острата чешма“     „Добра реколта“ от отпадъци за разделно събиране      

2016-05-04

ЕКО КАРНАВАЛ В ГР. БЯЛА

ЕКО КАРНАВАЛ В ГР. БЯЛА

По повод Деня на Земята Екоколект АД и Община Бяла, обл. Русе организираха на 28 април детски Карнавал – спектакъл с костюми на анимационни герои, изработени от отпадъчни материали. В него взеха участие деца от първи до четвърти клас от всички начални училища в общината. Карнавалът протече в дух на веселие и забава, а фантазията на децата бе неизчерпаема в умението им да сътворят любимите си герои чрез непотребни вече вещи и материали. На събитието присъстваха Кметът на Общината г-н Димитър Славов, много гости, както и регионалния представител на Екоколект г-жа Яна Русева. Всички деца получиха по нещо за спомен,  а заслужено отличени бяха творбите и умението на: 1. Изабела Кючукова от ЦДГ „1 Юни“; 2. Ния Цанкова от НУ „Св. Св. Кирил и Методий“; ​3. Михаил Георгиев от НУ „П. Славейков“ ​  

2016-05-04

МОНТЕСОРИ ЗАНИМАЛНЯ „УМНИЧЕТА“

МОНТЕСОРИ ЗАНИМАЛНЯ „УМНИЧЕТА“

ФЕЯТА НА ЕКОКОЛЕКТ В МОНТЕСОРИ ЗАНИМАЛНЯ „УМНИЧЕТА“   По случай 22.04.2016 г. - Денят на Земята Екоколект АД изненада малките ученици в Монтесори Занималня „Умничета“. Вики – зелената фея на Екоколект разказа на децата какво трябва да правят с отпадъците, как да ги събират разделно и какво е рециклиране. Тя им показа видовете контейнери за разделно събиране и различните отпадъци, които да се изхвърлят в тях. Малките Умничета й показаха колко много обичат природата и как се грижат за нея. С радост се включиха в организираните от феята игри. А накрая, получиха подарък книжки, които разглеждаха с интерес. 

2016-05-04

ЕКО БАСКЕТБОЛ

ЕКО БАСКЕТБОЛ

На 26.04.2016 г. Екоколект АД заедно с ръководството и учениците на ОУ “Христо Смирненски“ -с. Житница, община Калояново проведоха поредната инициатива под наслов   „ЕКО БАСКЕТБОЛ“.   В събитието взеха участие ученици от пети клас. Нагледно бяха показани различните видове контейнери за разделно събиране на отпадъци от опаковки, като организаторите бяха обособили и специален кът с видовете отпадъци от опаковки, както и кът с разновидности на гранулат, които се получават след рециклиране на пластмасови опаковки. На петокласниците бе разяснен и показан пътя на опаковките - от събираненето им в контейнерите за разделно събиране до преработването им в нови опаковки. В оживена дискусия децата сами установиха важността на разделното събиране и последващо рециклиране на отпадъци за природата. Всеки се включваше и споделяше своите виждания и опит по отношение на отпадъците, като изводът от дискусията бе, че разделното събиране на отпадъци и последващо рециклиране има един основен принос и това е пестене ресурсите на планетата Земя.   Всички ученици се включиха в импровизираната игра на баскетбол, контейнерчетата за разделно събиране бяха обособени като кош, а топки - различните видове отпадъци, накрая се оказа,  че  всяка топка/отпадък е попаднала в правилния кош. С много емоция, усмивки и показани знания за разделното събиране приключи играта на „Еко баскетбол“, а организаторите от Екоколект АД, изненадаха всички с подаръци за всеки участник.  

2016-04-25

ТРАДИЦИЯ, ЕКОЛОГИЯ, ТВОРЧЕСТВО

ТРАДИЦИЯ, ЕКОЛОГИЯ, ТВОРЧЕСТВО

VI МЕЖДУНАРОДЕН ПЛЕНЕР "ТРАДИЦИЯ, ЕКОЛОГИЯ, ТВОРЧЕСТВО" Международният пленер „Традиция, екология, творчество“, който се проведе в град Пловдив от 18 до 20 април, бе закрит с празнична церемония, на която бяха наградени най-добрите художници. Организаторите от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ се погрижиха и за доброто настроение на участниците и гостите с изпълнение на песни и традиционни български танци на учениците от хореографските и музикални паралелки на училището. Събитието, което по традиция се провежда всяка година, тази година събра 112 от най-добрите деца художници от различни градове на България, а също така и от Република Македония. На най-добрите творби ораганизаторите присъдиха грамоти и специални награди. Директорът на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Таня Николова поздрави победителите в пленера и им пожела още много бъдещи успехи. Наградите на Екоколект са: 1. Специалната награда за ученици от VIII - X клас получи Виктория Георгиева, IX клас от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" - Пловдив 2. Специалната награда за ученици от XI - XII клас получи Славица Гунева, XI клас от СОУ "Яне Сандански", гр. Струмица, Република Македония 3. Трета специална награда на Екоколект получи Милен Лавчийски от XII клас, СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" – Пловдив.   След закриване на пленера бе открита изложба с картините на младите таланти. Изложбата ще продължи до 29 април и се намира в ГХГ „Мексиканско изкуство“ на ул „Артин Гидиков“ 11 в Старинен Пловдив. Организатори на събитието са Министерство на образованието и науката, Регионален инспекторат на образованието, Община Пловдив, Район „Западен“, СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Пловдив. Събитието бе подкрепено и от „Дружба Стъкларски заводи“ АД, сладки SAKIS, „Chipita България“ АД и „Екоколект“ АД.  

2016-04-22

Денят на Земята 2016 г.

Денят на Земята 2016 г.

ДА ОТБЕЛЕЖИМ ЗАЕДНО ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА 2016!   Днес е 22 април - ДЕНЯТ НА ЗЕМЯТА! Подходящ ден, за да започнем да мислим по-отговорно за планетата, на която живеем, да положим усилия, за да я запазим чиста и зелена! Днес повече от един милиард души по целия свят празнуват деня на нашата планета, показвайки загрижеността си за опазване на околната среда. Фестивали, концерти, карнавали, организиране на разделно събиране на отпадъци в паркове, градини и плажове, засаждане на дръвчета... Това са само част от организираните прояви, които се провеждат всяка година с цел да подтикнат все повече хора по света да мислят за околната среда. КАК ЛИ? КАТО ИЗХВЪРЛЯТ ОТПАДЪЦИТЕ СИ РАЗДЕЛНО, ще спомогнат за увеличаване на количеството рециклирани отпадъци и намаляне на отпадъците, тровещи почвата, моретата и океаните. КАТО УЧАСТВАТ КАТО ДОБРОВОЛЦИ В ЗЕЛЕНИ ПРОЕКТИ, засаждайки нови гори, паркове и градини, спасявайки животни и птици. Дори и КАТО ИНСТАЛИРАТ СЛЪНЧЕВ ПАНЕЛ на покрива на дома си... ЕКОКОЛЕКТ се включи в честването на ДЕНЯ НА ЗЕМЯТА като организира и се включи в прояви в над 20 общини в страната като: Осигури над 10 000 чувала за разделно събиране; Осигури дръвчета, които да бъдат засяти в паркове и еко градинки; Включи се в организирането на карнавали, пленери и концерти; Проведе редица открити еко уроци в училища и детски градини; Надяваме се заедно в този ден да сложим началото на еко инициативи, които да продължат и през годината, за да се радваме на все по-чиста и красива околна среда!  

2016-04-18

ТРАДИЦИЯ, ЕКОЛОГИЯ, ТВОРЧЕСТВО

ТРАДИЦИЯ, ЕКОЛОГИЯ, ТВОРЧЕСТВО

XVI МЕЖДУНАРОДЕН ПЛЕНЕР „ТРАДИЦИЯ, ЕКОЛОГИЯ, ТВОРЧЕСТВО“   ЕКОКОЛЕКТ АД е партньор на СОУ„Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Пловдив в провеждането на XVI Международен пленер „ТРАДИЦИЯ, ЕКОЛОГИЯ, ТВОРЧЕСТВО“. Пленерът ще се проведе с подкрепата на Министерство на образованието и науката и Община Пловдив.   В периода 18.04.2016 г. до 20.04.2016 г. СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Пловдив ще е домакин на шестнадесетото издание на Международен пленер „ТРАДИЦИЯ, ЕКОЛОГИЯ, ТВОРЧЕСТВО“, който се организира всяка пролет. Тази година пленерът ще събере най-талантливите художници от цяла България и гости от Република Македония. Сред участниците ще са деца от различни градове: Пазарджик, Търговище, Шумен, Велико Търново, Елин Пелин, Дупница, София, Чирпан, Варна, Карнобат, Русе, Добрич и село Александрово (община Ловеч). Очаква се да се включат над 112 участника. Пленерът ще бъде открит със специално тържество на 18 април от 14 часа в ГХП „Мексиканско изкуство“ на ул. „Артин Гидиков“11 в Старинен Пловдив. Участниците ще имат възможност да се изявят в две категории: конкурс за рисунка и пленер. Събитието се осъществява с традиционната подкрепа на Министерство на образованието и науката, Регионален инспекторат на образованието - Община Пловдив, Район „Западен“, СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“–Пловдив и се провежда благодарение на „Дружба Стъкларски заводи“ АД, сладки SAKIS, Chipita България АД и Екоколект АД. Заключителната част е на 20.04.2016г. от 12:30 часа с изложба с творбите от пленера.  

2016-04-11

Нов адрес

Нов адрес

ПРОМЯНА НА АДРЕСА НА ЕКОКОЛЕКТ АД   УВАЖАЕМИ ПАРТНЬОРИ, Бихме искали да Ви уведомим, че ЕКОКОЛЕКТ АД има нови адреси на офисите си в гр. София и гр. Пловдив, както следва: Гр. София, ул. Илия Бешков №12, п.к. 1592 Гр. Пловдив, ул. Брезовско шосе №176, п.к. В тази връзка Ви информираме, че следва да изпращате кореспонденцията си до ЕКОКОЛЕКТ АД на новите адреси. Промяната ще бъде отразена в Търговския Регистър считано от 11.04.2016 г. Моля, да отразите при Вас промените на дружеството считано от тази дата: ЕКОКОЛЕКТ АД ЕИК: 200730421 По ДДС: BG200730421 Адрес: гр. София, ул. Илия Бешков №12   Телефонните номера за контакт остават непроменени.     С уважение,                                                                                     Екипът на Екоколект АД

2016-03-25

ЕКО ГЕРОИ В СТАРА ЗАГОРА

ЕКО ГЕРОИ В СТАРА ЗАГОРА

ЕКО ГЕРОИ В СТАРА ЗАГОРА На 22.03.2016 г. във 2-ро Основно училище - гр. Стара Загора се състоя поредната съвместна инициатива на Екоколект АД и Община Стара Загора, под надслов „ЕКО ГЕРОИ“ Проявата се проведе в специално предоставената Актова зала на училището. „Еко героите“ бяха ученици от пети клас. Организаторите бяха подготвили специално обособен кът за разделно събиране, в който бяха разположени жълт контейнер за хартия, пластмаса и метал и зелен контейнер за стъкло, както и различни видове отпадъци от опаковки. Участниците активно се включиха в организираната беседа, като изненадаха организаторите със знанията си за разделно събиране. Нагледно им бе показан и обяснен пътят на отпадъка след разделното му събиране. Децата разбраха как от отпадъците от пластмаса се прави т.нар. гранулат – който се получава от рециклирането. Разбраха нагледно колко е важно и полезно разделното събиране и последващо рециклиране на отпадъците от опаковки, за да могат да се пестят суровини, да се намали отделянето на вредни емисии в атмосферата и да се пестят ресурсите на планетата Земя. В организираната игра на асоциации, участниците бяха разделени на два отбора „ЕКО ГЕРОИ 1“ и „ЕКО ГЕРОИ 2“. По зададени ключови термини отборите трябваше да дадат максимално много думи, свързани със зададените. В надпреварата всеки се стремеше да измисли и каже повече и по интересни думи .Победител с много малка разлика стана отборът на „ЕКО ГЕРОИ 1“. Традиция във всяка проява, организирана от Екоколект АД, е да изненада участниците с подаръци. Този път това бяха специална селекция от книги на български и световни автори, както и луксозна серия рекламни материали на фирмата. Проявата приключи с много усмхнати лица и обещание за нови срещи.    

2016-03-25

ПОСЕЩЕНИЕ НА УЧЕНИЦИ ОТ ГР. ВАРНА

ПОСЕЩЕНИЕ НА УЧЕНИЦИ ОТ ГР. ВАРНА

ЕКОКОЛЕКТ АД ОРГАНИЗИРА ПОСЕЩЕНИЕ НА УЧЕНИЦИ ОТ ГР. ВАРНА В ЕКО ЗАВОДА В С. ЕЗЕРОВО   На 24.03.2016 г. ученици от ОУ "В. Априлов" - гр. Варна, членуващи в клуб "Екология", заедно със своя преподавател - старши учител по ЧП, г-жа М. Билял, посетиха Екозавода в с. Езерово. Мероприятието беше организирано съвместно от Екоколект АД и Екоинвест Асетс АД. По време на посещението децата получиха отговори на много въпроси, свързани с технологиите за сепариране, балиране и рециклиране на твърдите битови отпадъци. Запознаха се с най-новата инсталация на завода за RDF и процесите на компостиране. Малките еколюбители получиха и много полезна информация за ползите от разделното събиране и дадоха примери за алтернативни начини за намаляване и оползотворяване на отпадъците. След посещението си децата споделиха своите впечатления и показаха, че разбират колко важно за опазванетона природата е да събират отпадъците си правилно като ги разделят и поставят в определените за това контейнери.    

2015-12-23

НАЙ-КРАСИВА ЕКО КОЛЕДНА КАРТИЧКА

НАЙ-КРАСИВА ЕКО КОЛЕДНА КАРТИЧКА

ЕКОКОЛЕКТ НАГРАДИ УЧАСТНИЦИТЕ ОТ ПЕТ ОБЩИНИ В КОНКУРСА „НАЙ-КРАСИВА ЕКО КОЛЕДНА КАРТИЧКА“   През месец декември „Екоколект“ АД съвместно с общините Полски Тръмбеш, Дряново, Сливница, Белене и Никопол организираха конкурси за изработка на коледни картички от екологични и отпадъчни материали. Фантазията и иновативният подход надминаха и най-смелите ни очаквания! Благодарим Ви, мили деца, за труда, старанието, фантазията и творческото вдъхновение, с които ни демонстрирахте, че коледния дух е сред нас, прави ни по-добри, креативни и изпълнени с мечти. Демонстрирахте ни как от „боклуците“ да сътворим изкуство, да отправим послание, да вдъхнем нов живот на непотребни вече неща … Екипът на Екоколект остана приятно изненадан от информираността на децата за разделното събиране на отпадъци, за това защо е полезно да ги събираме разделно и как със своята дейност намаляваме вредното им въздействие върху природата и Земята. А ето и класациите, въпреки трудния избор за оценяващите: ОБЩИНА ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ ПЪРВО МЯСТО - МИРОСВЕТ-ЛИДИЯ ТОДОРОВА, III в клас от СОУ “Цанко Церковски“, гр. Полски Тръмбеш ВТОРО МЯСТО - КРИСТИЯНА ЯНКОВА, I клас от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“, с. Раданово ТРЕТО МЯСТО - АСЛЪ ХАСАНОВА, I клас от ОУ “Васил Левски“, с. Петко Каравелово     ОБЩИНА ДРЯНОВО ПЪРВО МЯСТО - ДЕСИСЛАВА ХАДЖИТОДОРОВА, II а клас от СОУ „Максим Райкович“, гр. Дряново ВТОРО МЯСТО - АНТОАНА ДЖАРОВА,  V клас от СОУ “Максим Райкович“, гр. Дряново ТРЕТО МЯСТО - ИВА СТЕФАНОВА, I б клас от СОУ “Максим Райкович“, гр. Дряново      ОБЩИНА СЛИВНИЦА ПЪРВО МЯСТО - ИВАЙЛО ЛЮБОМИРОВ ЦВЕТАНОВ, VII клас, ОУ „Иван Вазов“, с. Алдомировци; ВТОРО МЯСТО - БЛАГОЙ ПАВЛИНОВ ПАНАЙОТОВ, VIII клас, СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Сливница ТРЕТО МЯСТО - КАЛОЯН БОЯНОВ, VIII клас, ПГ по Транспорт, гр. Сливница ПООЩРИТЕЛНИ НАГРАДИ – МАРИО ИВАНОВ ТРАНЕВ, II клас, ОУ „Иван Вазов“, с. Алдомировци и СТЕЛА РУМЕНОВА НИКОЛОВА, IX клас, СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Сливница   ОБЩИНА БЕЛЕНЕ ПЪРВО МЯСТО - ГАБРИЕЛА ЧАВДАРОВА ДОМОЗИНОВА, VI клас от СОУ “Димчо Дебелянов“, гр. Белене ВТОРО МЯСТО - ЕЛИЗА ЕМИЛОВА ДУЛЕВА, VII клас от ОУ “Васил Левски“, гр. Белене ТРЕТО МЯСТО - МИКАЕЛА КРАСИМИРОВА ТОНЕВА - VI клас от ОУ “Васил Левски“, гр. Белене ПООЩРИТЕЛНИ НАГРАДИ – МОНИКА МИЛЕНОВА ИВАНОВА, IV клас от ОБЩИНСКИ ДЕТСКИ КОМПЛЕКС, гр. Белене, ЕМИЛИ СЛАВОВА КОНДРОВА, II клас от СОУ “Димчо Дебелянов“, гр. Белене  и ИВЕЛИНА МИЛЕНОВА КРУМОВА - VI клас от СОУ “Димчо Дебелянов“, гр. Белене   ОБЩИНА НИКОПОЛ   ПЪРВО МЯСТО - ПАВЛИН ИВАНОВ МИЛЕВ, IV клас от ОУ “Патриарх Евтимий“, с. Новачене ВТОРО МЯСТО - ДИМИТЪР МИЛЕНОВ ГЕЦОВ, V клас от ОУ “Патриарх Евтимий“, с. Новачене ТРЕТО МЯСТО - ВИКТОРИЯ ИВАЙЛОВА ХРИСТОВА - I клас от СОУ “Христо Ботев“, гр. Никопол ПООЩРИТЕЛНИ НАГРАДИ - ЕЛИЗАБЕТ ЕМИЛОВА ДРАГОВА, VI клас от ОУ “Патриарх Евтимий“, с. Новачене ВАЛЕРИ ГЕОРГИЕВ АНГЕЛОВ, III клас от СОУ “Христо Ботев“, гр. Никопол   Честито на победителите! ВЕСЕЛИ КОЛЕДНИ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ НА ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ И ТЕХНИТЕ ПРЕПОДАВАТЕЛИ!  

2015-12-23

ПОМОЩНИЦИТЕ НА ДЯДО КОЛЕДА

ПОМОЩНИЦИТЕ НА ДЯДО КОЛЕДА

В НАВЕЧЕРИЕТО НА ЕДИН ОТ НАЙ-СВЕТЛИТЕ ХРИСТИЯНСКИ ПРАЗНИЦИ ЕКОКОЛЕКТ АД СЪВМЕСТНО С ЦДГ 17 „ЗНАМЕ НА МИРА“ - ГР.СТАРА ЗАГОРА, ОРГАНИЗИРАХА ПРОЯВА ПОД НАСЛОВ   ПОМОЩНИЦИТЕ НА ДЯДО КОЛЕДА   В събитието взеха участие деца от подготвителна група ЦДГ 17 „ЗНАМЕ НА МИРА“ - ГР.СТАРА ЗАГОРА. Те посрещнаха организаторите с песен за отпадъците. С ентусиазъм споделиха колко послушни са били и какви подаръци очакват да получат за Коледа, а също така, обещаха да се отнесат отговорно към опаковките от подаръците. Малчуганите разказаха как събират разделно, показаха сериозни знания по отношение на видовете отпадъци и цветовете на контейнерите, в които трябва да бъдат поставени. Споделиха с интерес случки от ежедневието си, свързани с отпадъците, оказа се, че в домовете на повечето деца има изградени функциониращи системи за разделно събиране. Кулминация на проявата беше играта „Да помогнем на дядо Коледа“. Целта бе да се съберат и разпределят отпадъците от подаръци разделно. Децата бяха разделени на два отбора - Джуджетата на дядо Коледа и Еленчетата на дядо Коледа. За най-кратко време трябваше да разпределят отпадъците в правилния цвят контейнери. Справиха се отлично и изненадващо двата отбора завършиха наравно за еднакво кратко време. Екипът на дядо Коледа бе подготвил подаръци за всички уастници – принадлежности за рисуване, моливи, боички, фулмастри, рекламни материали на организацията. Събитието приключи с обещание да се срещнем отново, с много усмивки, прегръдки и пожелание Новата Година да бъде здрава, весела и щастлива за всички хора по Земята.  

2015-12-16

ПОБЕДИТЕЛИ СУВОРОВО

ПОБЕДИТЕЛИ СУВОРОВО

ЕКОКОЛЕКТ НАГРАДИ ПОБЕДИТЕЛИТЕ В КОНКУРСА ЗА ЕСЕ В ОБЩИНА СУВОРОВО   Във връзка с обявения от ЕКОКОЛЕКТ АД и ОБЩИНА СУВОРОВО конкурс за есе, на 25.11.2015 г. в сградата на Община Суворово се състоя връчване на наградите на най-изявените участници. Темите, по които децата можеха да изразят личната си позиция бяха: „Моята визия за по-чисто училище“ „Аз събирам разделно, защото…“ „Обичам моя град и искам да е чист“   Като най-оригинални и в духа на кампанията, бяха отличени творбите на:   Стилиана Щерева, 12 клас, СОУ „Никола Й. Вапцаров“, гр. Суворово – първа награда; Ради Димов, 10 клас, ПГСС „Св. Г. Победоносец“ - втора награда; Радослав Илиянов Райчев, СОУ „Никола Й. Вапцаров“, гр. Суворово – трета награда;   В присъствието на своите учители, връстници и г-н Апостолов – еколог в община Суворово, отличените деца получиха своите заслужени награди. Г-жа Яна Русева - представител на Екоколект разказа колко е важно да събираме разделно и да бъдат отпадъците рециклирани, за да бъде по-чист и красив градът ни.

2015-12-02

ПОБЕДИТЕЛИ - Еко картичка

ПОБЕДИТЕЛИ - Еко картичка

ЕКОКОЛЕКТ НАГРАДИ ПОБЕДИТЕЛИТЕ В КОНКУРСА ЗА ИЗРАБОТКА НА ЕКО КАРТИЧКА В ОБЩИНА ДЪЛГОПОЛ   На 09.11.2015 г. в сградата на Община Дългопол се състоя награждаване на участниците в организирания от ЕКОКОЛЕКТ АД и ОБЩИНА ДЪЛГОПОЛ конкурс за ИЗРАБОТКА НА КАРТИЧКА от рециклирани материали. Конкурсните работи на всички малки участници се открояваха с творческо вдъхновение и изобретателност!   Като най-иновативни и оригинални бяха отличени творбите на:   Първа награда - Юркия Хюсеин Мустафа от 8 клас, ОУ „Васил Левски“, с. Поляците Втора награда - Кристина Красенова Андонова от 10 б клас, ОУ „Св. Климент Охридски“, гр. Дългопол Трета награда - Зайнеб Метин Хасан от 11 клас, ОУ „Назъм Хикмет“, с. Медовец Поощрителна награда - Димитър Димитров от 10 в клас, СОУ „Св. Климент Охридски“, гр. Дългопол   В присъствието на своите учители, връстници и еколога на община Дългопол - г-жа Михалева, отличените деца получиха своите заслужени награди от Екоколект. Г-жа Яна Русева, представител на Екоколект, направи презентация за ползите от разделното събиране и рециклиране на отпадъците.

2015-11-12

НАГРАЖДАВАНЕ ЗА ЕСЕ В ОБЩИНА ДОЛНИ ЧИФЛИК

НАГРАЖДАВАНЕ ЗА ЕСЕ В ОБЩИНА ДОЛНИ ЧИФЛИК

НАГРАЖДАВАНЕ НА УЧАСТНИЦИТЕ В КОНКУРСА ЗА ЕСЕ В ОБЩИНА ДОЛНИ ЧИФЛИК   Във връзка с обявения от ЕКОКОЛЕКТ АД и ОБЩИНА ДОЛНИ ЧИФЛИК конкурс за есе на 03.11.2015 г., в сградата на Община Долни Чифлик се състоя връчване на наградите на най-изявените участници. Темите, по които децата можеха да изразят личната си позиция бяха:   „Моята визия за по-чисто училище“ „Аз събирам разделно, защото…“ „Обичам моя град и искам да е чист“     Участниците бяха на възраст от 13 до 18 години.   Класирането е както следва: Десислава Станчева Станчева, 12 б клас, СОУ „Васил Левски“, гр. Долни чифлик – „Обичам моя град и искам да е чист“ – специална награда; Даниела Ивайлова Георгиева, VІІ клас, ОУ „Христо Смирненски“, с. Гроздьово – „Аз събирам разделно, защото…“ – І-во място; Ивана Генчева Станчева, VІІІ а клас, СОУ „Васил Левски“, гр. Долни чифлик – „Обичам моя град и искам да е чист“ – ІІ-ро място; Десислава Иванова Орлинова, VІІ клас, ОУ „Христо Смирненски“, с. Гроздьово – Обичам моето село и искам да е чисто – ІІІ-то място;   В присъствието на своите учители, връстници и г-жа Мария Станчева -Зам.-кмет на община Долни чифлик, отличените Десислава Станчева – със специална награда и Даниела Георгиева, класирана на Първо място прочетоха своите есета. Г-жа Чешмеджиева – екелог и г-жа Яна Русева - представител на Екоколект изложиха накратко ползите от разделното събиране и рециклиране на отпадъците.  

2015-11-12

ПЕСТЕНЕ РЕСУРСИТЕ НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ

ПЕСТЕНЕ РЕСУРСИТЕ НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ

  „РАЗДЕЛНО СЪБИРАНЕ И РЕЦИКЛИРАНЕ – ПЕСТЕНЕ РЕСУРСИТЕ НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ“   На 05.11.2015 г. Екоколект АД съвместно с ръководството и учениците на ОУ “Христо Смирненски“- гр. Раковси проведоха поредната инициатива под наслов „РАЗДЕЛНО СЪБИРАНЕ И РЕЦИКЛИРАНЕ – ПЕСТЕНЕ РЕСУРСИТЕ НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ“. С вълшебна зелена пръчка в ръка всеки от участниците разказваше с ентусиазъм своите виждания за опозване на околната среда, за важността на разделното събиране на отпадъци и своя принос за една по-чиста и зелена планета Земя. В хода на дискусията децата разбраха, че рециклирането е не само въпрос на опазване на заобикалящата ни среда, но и въпрос на ефективност. Например, повторното използване на наличното стъкло означава да не се разхищава енергия за производството на ново, като по-този начин се пестят суровини, необходими за направата му и се избягват емисии на СО2. Децата бяха подготвени и знаеха, че 1 тон рециклирана хартия спасява тринадесет дървета. Те сами стигнаха до извода, че разделното събиране на отпадъци и последващо рециклиране има един основен принос и това е пестене РЕСУРСИТЕ НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ.   Учениците от четвърти клас и техният класен ръководител споделиха опита си в еко проектите, в които са участвали. Като най-голям определиха събирането на пластмасови капачки, с което са успели да помогнат на нуждаещи се, дарявайки инвалиден стол. Децата изненадаха организаторите с две специално подготвени за проявата пана на тема „МОЯТА ПЛАНЕТА ЗЕМЯ“ и „КОСМОС“. Регионалният мениджър на Екоколект АД Виктория Гецова направи подарък за всеки участник, но този път и участниците имаха изнанада, подарък - песен.    

2015-11-05

ЗА ПО-ЧИСТО УЧИЛИЩЕ

ЗА ПО-ЧИСТО УЧИЛИЩЕ

КАМПАНИЯ „ЗА ПО-ЧИСТО УЧИЛИЩЕ“ В С. КРУМОВО, ОБЩИНА РОДОПИ На 03.11.2015 г. с концерт-награждаване, завърши съвместната инициатива на Екоколект АД и ОУ “Христо Ботев“, с. Крумово под наслов „За по-чисто училище“. В провелата се в рамките на един месец кампания за разделно събиране на отпадъци се включиха както децата, така и техните родители и преподаватели. Сред основните активисти в организацията и събирането бе г-жа Роси Толева, член на Училищното настоятелство, която съвместно с директора на училището г-жа Генчева и учителския колектив положиха усилия за включване на всички в зелената еко инициатива, а предоставените от Екоколект АД контейнери за разделно събиране се оказаха пълни. Кампанията завърши със заключителен концерт-награждаване. Сценарият на официалното закриване на кампанията бе изцяло вдъховен от идеята за опазванета на планетата Земя и намаляване негативното влияние на хората. Децата рецитираха стихове, пяха песни, с интерес изгледаха предварително подготвената презентация. Представиха се отлично в организираната викторина и получиха много награди. Организаторите с гордост нарекоха малките участници – Еколози. И ето че, дойде най-очаквания момент - обявяването на резултатите от разделното събиране и награждаването. С общи усилия участниците събраха рекордно количество хартиени отпадъци - 1 960 кг. Екоколект АД награди ОУ “Христо Ботев“ с книги за библиотеката на училището. Г-жа Генчева прие с гордост и радост заслужената награда и пожела на децата да работят за повишаване на грамотността и да съхраняват интереса към книгата. На първо място бяха отличени учениците от II клас, събрали 878 кг хартия,  те получиха грамота и пособия за часовете по физическо възпитания – въже за дърпане, федербали, конуси, забавни игри. Второто място бе отредено на учениците от VI клас,  а третото остана за I клас , освен грамоти те получиха и федербали и забавни игри. Всички останали участници получиха грамоти за участие. Основната цел на кампанията бе постигната -  да се формира у младите хора отговорно отношение спрямо отпадъците и да се покаже как ежедневните им навици се отразяват на околната среда. Децата с желание пренесоха опита и в домовете си, а заедно с организиторите от Екоколект АД си дадоха обещание, че това е само началото на поредица от зелени събития.  

2015-10-26

Първенци в разделното събиране на отпадъци

Първенци в разделното събиране на отпадъци

На 19 октомври 2015 г. се проведе поредната проява на Екоколект АД съвместно със СОУ „Христо Г. Данов“ - гр. Пловдив под надслов - ПЪРВЕНЦИ В РАЗДЕЛНОТО СЪБИРАНЕ НА ОТПАДЪЦИ. Участниците в събитието са ученици от 3“В“ клас, които са победители в организираната кампания от училищното ръководство за разделно събиране на отпадъци.  Ето защо, всяко от децата влезе в ролята на еколог в организираната игра на „Асоциации“. На учениците бяха дадени ключови думички, около които се заформи интересна еко дискусия. Всеки изразяваше своето мнение и отношение към отпадъците, разделното събиране и опазването на околната среда. Сред думичките в играта на „Асоциации“ бяха: ЗЕМЯ, ПРИРОДА, ЕКОЛОГ/ПРИРОДОЗАЩИТНИК, ЗАМЪРСЯВАНЕ, ОТПАДЪЦИ/БОКЛУК, РАЗДЕЛНО СЪБИРАНЕ, РЕЦИКЛИРАНЕ, РЕСУРСИ. В хода на дискусията децата сами стигнаха до извода и направиха връзката между отговорното отношение към отпадъците, които генерираме, тяхното правилно събиране, последващото рециклиране и влиянието на целия този процес върху Ресурсите от гледна точка на икономията им и запазаването на природата. Участниците  разбраха, че рециклирането не е само въпрос на опазване на заобикалящата ни среда, но и на ефективност, т.е. да се намали разхищението на ресурси. Интересно беше да установим, че повечето от децата имат изградени системи за разделно събиране и в къщи, като някои от тях се похвалиха и с такива в собствените си стаи. За да продължим тази инициатива, Екоколект АД осигури специален контейнер за разделно събиране и в класната им стая. И това беше само началото на изненадите за третокласниците от СОУ „Христо Г. Данов“ - гр. Пловдив. Екоколект АД раздаде на всички книги, тениски и рекламни материали. На финала всички участници си дадоха обащание да продължат да изпълняват ролята си на еколози.  

2015-10-15

„МОЯТА ВЪЛШЕБНА ЕКО ПРЪЧКА“

„МОЯТА ВЪЛШЕБНА ЕКО ПРЪЧКА“

„МОЯТА ВЪЛШЕБНА ЕКО ПРЪЧКА“ е новата кампания на ЕКОКОЛЕКТ   На 19.10.2015 г. Екоколект АД съвместно с ръководството и учениците на ОУ “Христо Ботев“ - гр. Асеновград поставиха началото на поредица от прояви под надслов   „МОЯТА ВЪЛШЕБНА ЕКО ПРЪЧКА“.   Целта на проявата е участниците да споделят своя опит и знания за разделното събиране и идеите си за грижа и опазване на околната среда. В събитието взеха активно участие учениците, споделяйки впечатленията си от отношението на околните към отпадъците. Под формата на игра всеки, който искаше да сподели своето мнение, взимаше зелената вълшебна пръчка и разказваше на останалите своите идеи за отговорно отношение към събирането на отпадъците и намаляването им.  Сред най-интересните идеи, които учениците дадоха за грижа и опазване на околната среда бяха: - Използване на рециклирана хартия, като по този начин спасяваме дървета; - Използване на енергоспестяващи крушки; - Намаляване използването на препарати; - Използване на  презареждащи се батерии; - Носенето на торбичка от къщи, когато отиваме на пазар; - Използването на бурканчета от течен шоколад, например за чаши; - Използването на енергийно ефективни системи за отопление.   Срещата се превърна в една много интересна дискусия, в която всяко дете участваше, като  с вълшебната еко пръчка на идеите си, превръщаше града, училището и дома си в едно по-чисто и приветливо място. За екипа на Екоколект АД е традиция да приготвят изненади за участниците в проявите, които организират. Този път това беше най-ценния подарък – книга за всяко дете и обещанието да повторим инициативата.        

2015-10-09

СЪБИРАЙ РАЗДЕЛНО – ПРЕДАЙ НАТАТЪК

СЪБИРАЙ РАЗДЕЛНО – ПРЕДАЙ НАТАТЪК

ЕКОКОЛЕКТ СТАРТИРА КАМПАНИЯ „СЪБИРАЙ РАЗДЕЛНО – ПРЕДАЙ НАТАТЪК“ На 05.10.2015 г. ЕКОКОЛЕКТ АД постави началото на серия от информационни и образователни прояви в Пловдивска област под наслов „Събирай разделно – предай нататък“. Стартирахме кампанията в ОУ “Христо Ботев“ - с. Калояново. В събитието взеха участие ученици от пети клас и техният преподовател. Децата слушаха с интерес нашите идеи за отговорно и правилно отношение към природата и намаляването на отпадъците. Много от тях споделиха своите впечатления и опит в разделното събиране на отпадъци. Неизменна част от разговора бяха и техните впечатления за безотговорното отношение на възрастните към отпадъците и желанието им да бъдат техен коректив. Вниманието им бе привлечено и от идеите, които им дадохме за намаляване на отпадъците, като използване на платнени торби за пазар, презареждащи батерии и др. Най-забавна за участниците бе играта на баскетбол с разделно събиране на отпадъци. В разположените жълт и зелен контейнер трябваше да попадне правилния отпадък с най-точния удар. Всички се справиха отлично. В края на събитието всеки участник получи подарък – тениски и рекламни материали на Екоколект АД. А ние, като организатори, получихме най-голямата награда, покана от въодушевените деца за нова среща.

2015-10-05

ЕКОКОЛЕКТ” АД И ОУ “ХРИСТО БОТЕВ“ - с. Крумово

ЕКОКОЛЕКТ” АД И ОУ “ХРИСТО БОТЕВ“ - с. Крумово

ОРГАНИЗИРАТ   КАМПАНИЯ ЗА РАЗДЕЛНО СЪБИРАНЕ НА ОТПАДЪЦИ – „ЗА ЧИСТО УЧИЛИЩЕ”   І. ЦЕЛЕВА ГРУПА В кампанията могат да участват ученици от ОУ “Христо Ботев“ – с. Крумово, както и техните роднини и близки.   II. ЦЕЛ НА КАМПАНИЯТА Да се покаже как ежедневните ни навици се отразяват на околната среда и да се възпита ангажираност у младите към отговорно отношение спрямо отпадъците.   ІIІ. СЪЩНОСТ НА КАМПАНИЯТА Ще се предоставят картонени контейнери за разделно събиране на отпадъци, които ще бъдат разположени на територията на ОУ “Христо Ботев“- с. Крумово, където учениците ще събират разделно отпадъци от хартия и пластмаса. На всеки контейнер ще има етикет с надпис с едри букви за материалите, които могат да се изхвърлят в него.   ІV. СРОК 01.10.2015 г. – 31.10.2015 г.   V. ПРИКЛЮЧВАНЕ НА КАМПАНИЯТА И НАГРАДИ Кампанията приключва с извозване на събраните в училището отпадъци от опаковки и транспортирането им до прощадки за предварително третиране. Класът, който е събрал най-много отпадъци, ще получи специална награда. ЕКОКОЛЕКТ АД ще дари книги на училищната библиотека. 

2015-09-29

Конкурс за есе - Община Суворово

Конкурс за есе - Община Суворово

„ЕКОКОЛЕКТ” АД И ОБЩИНА СУВОРОВО ОРГАНИЗИРАТ КОНКУРС ЗА ЕСЕ НА СЛЕДНИТЕ ТЕМИ: - „Моята визия за по-чисто училище“ - „Аз събирам разделно, защото…“ - „Обичам моя град и искам да е чист

2015-09-29

КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА КАРТИЧКА ОТ РЕЦИКЛИРАНА ХАРТИЯ

КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА КАРТИЧКА ОТ РЕЦИКЛИРАНА ХАРТИЯ

„ЕКОКОЛЕКТ” АД И ОБЩИНА  ДЪЛГОПОЛ ОРГАНИЗИРАТ КОНКУРС ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА КАРТИЧКА ОТ РЕЦИКЛИРАНА ХАРТИЯ

2015-09-29

Конкурс за есе - Община Долни Чифлик

Конкурс за есе - Община Долни Чифлик

КОНКУРС ЗА ЕСЕ НА СЛЕДНИТЕ ТЕМИ:   „Моята визия за по-чисто училище“ „Аз събирам разделно, защото…“ „Обичам моя град и искам да е чист“

2015-09-29

ЕКО ПРАЗНИК В ГРАД БЯЛА

ЕКО ПРАЗНИК В ГРАД БЯЛА

На 23.09.2015 г. в салона на НЧ "Трудолюбие 1884" в гр. Бяла, обл. Русе се проведе детски карнавал-спектакъл и изложба на тема: "Разделно събиране на отпадъците", организиран от Община Бяла и Екоколект АД във връзка с изпълнение на планирана образователна кампания през 2015 г. В модното дефиле участваха децата от детските градини и началните училища в Община Бяла с костюми, изработени от отпадъчни материали, а във фоайето на читалището беше подредена изложба на рисунки и предмети, изработени също от отпадъчни материали.  Отличилите се с най-интересни костюми бяха наградени с подаръци, осигурени от Екоколект АД.

2015-09-29

ЕКОКОЛЕКТ ДАРИ ДЕТСКИ ПЛОЩАДКИ НА ТРИ ОБЩИНИ

ЕКОКОЛЕКТ ДАРИ ДЕТСКИ ПЛОЩАДКИ НА ТРИ ОБЩИНИ

През 2015 година Екоколект АД дари три детски площадки на децата от гр. Добрич,  гр. Садово и с. Новаково, общ. Асеновград. Това са поредните три от петте площадки и еко градини, които Организацията изгражда безвъзмездно в общините, в които е организирала разделното събиране. Съоръженията и настилката са напълно безопасни, като са изградени по всички европейски правила. Производството и монтажа на съоръженията са на Мебелна Къща Импресия. Свежите цветове и екологичните материали дават възможност за отлична адаптивност към природна и урбанистична среда. За да се постигне висока игрова стойност на съоръженията, са включени модули за различни игри - катерене, люлеене, пързаляне, лазене, висене, пазене на равновесие, събиране на групи, общуване, ролеви игри и др.  Изграждането и възстановяването на детски и спортни съоръжения, зелени зони и паркове е част от проект на Екоколект за облагородяване на районите, в които организацията партнира на общините.

2015-09-10

„По-чисти ръце, по-здравословен живот“

„По-чисти ръце, по-здравословен живот“

Екоколект, съвместно с „ДМ- България“ и „Колгейт-Палмолив Адриа“, стартира кампания  „По-чисти ръце, по-здравословен живот“ „Екоколект“ АД, „ДМ-България“ и „Колгейт-Палмолив Адриа организират еко кампания за рециклиране на отпадъци. Основната идея на кампанията е насърчаването на потребителите за събиране и предаване на опаковки от течен сапун за рециклиране, както и стимулирането на по-добра екологична хигиена на ръцете.  В инициативата „По-чисти ръце, по-здравословен живот“, която стартира на 27 август и ще продължи до 15 октомври 2015 г. може да участва всеки, който върне празна опаковка от течен сапун в магазините на търговската верига „ДМ-България“.  Във всеки от магазините на ДМ са разположени картонени контейнери за разделно събиране на отпадъци от опаковки, осигурени от Екоколект. В тях всеки клиент ще може да изхвърли  празната опаковка от течен сапун и ще получи талон за 30% отстъпка при покупка на течен сапун “Palmolive”. Освен отстъпка, предалите празна опаковка, ще могат да участват и в специално организирана лотария с допълнителни награди. Повече информация за кампанията можете да намерите на www.dm-drogeriemarkt.bg.

2015-05-28

Екоколект АД отново доказа изпълнение на целите

Екоколект АД отново доказа изпълнение на целите

За пета поредна година Екоколект АД доказа изпълнение на целите за рециклиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки    На 21.05.2015 г. министърът на околната среда и водите г-жа Ивелина Василева издаде Заповед №РД-347/21.05.2015 г., с която признава изпълнението на целите за рециклиране и оползотворяване за 2014 г. от членовете на ЕКОКОЛЕКТ АД. Членовете на ЕКОКОЛЕКТ АД, изброени в Приложение №4 към заповедта, се освобождават от заплащане на продуктова такса за опаковки, защото е доказано изпълнение на задълженията им за разделно събиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки в съответствие с изискванията на нормативната уредба. Също така, беше връчена и Заповед №РД-346/21.05.2015 г.,в чието Приложение №4 се изброяват членовете на ЕКОКОЛЕКТ АД, които следва да заплатят продуктова такса за опаковки за 2014 г., защото не са подавали отчети за количествата пуснати на пазара опаковки и/или не са заплащали възнаграждение за 2014 г..

2015-05-07

ЕКО ХЕПЪНИНГ – „С ГРИЖА ЗА ПРИРОДАТА“

ЕКО ХЕПЪНИНГ – „С ГРИЖА ЗА ПРИРОДАТА“

На 30 април 2015 г. детска градина и училище “Малкият принц” събраха над 180 деца на еко хепънинг в Морската градина на гр. Варна. Кулминацията на празничната месечна програма на Детска градина и училище “Малкият принц”, посветена на Деня на Земята се проведе на 30 април. Сцена “Раковина“ в Морската градина събра повече от 180 малки природолюбители от цяла Варна. Събитието по програма “Да намалим отпадъците” бе организирано със съдействието на Община Варна, Екоколект АД, Парти център „Вега“, Програма “Еко училища”, Дружество “Син флаг”, Природен парк “Златни пясъци” и фирма Wrigley. Официално приветствие отправи Албена Павлова - гл. експерт “Училища” към Дирекция “Образование”, Община Варна. Яна Русева, регионален мениджър на фирма “Екоколект” поздрави участниците с благородната инициатива и предостави подаръци за всички малки еколюбители. На сцената се качиха нетърпеливи за изява деца от 8 варненски детски градини и 6 училища, които показаха чрез магията на изкуството, че малките крачки днес за опазване на околната среда, са мъдрото бъдеще за всички нас. Истински фурор предизвикаха еко облеклата, които дефилираха на импровизирания подиум и с това доказаха за пореден път, че най-важното за един костюм е въображението, творчеството и мисълта за природата, с които е сътворен!    

2015-04-27

МЕЖДУНАРОДНИЯT ДЕН НА ЗЕМЯТА

МЕЖДУНАРОДНИЯT ДЕН НА ЗЕМЯТА

ЕКОКОЛЕКТ АД И ОДЗ “СЛАВЕЙ“ ОТБЕЛЯЗАХА МЕЖДУНАРОДНИЯT ДЕН НА ЗЕМЯТА СЪС СЪВМЕСТНА ИНИЦИАТИВА ПОД НАСЛОВ  „ДА ФОРМИРАМЕ ЕКО МИСЛЕНЕ – ДА СЪЗДАДЕМ ЕКО ГРАДИНКА“     На 22.04.2015 г. ЕКОКОЛЕКТ АД и децата от ОДЗ “СЛАВЕЙ“ – гр. Пловдив отбелязаха МЕЖДУНАРОДНИЯT ДЕН НА ЗЕМЯТА със съвместна инициатива под наслов „ДА ФОРМИРАМЕ ЕКО МИСЛЕНЕ - ДА СЪЗДАДЕМ ЕКО ГРАДИНКА“. Официални гости на събитието бяха представители на Община Пловдив, район Северен: кмет - инж. Ральо Ралев, заместник кмет - Лариса Кътова, главен експерт „Образование“ - Нели Нончева, членове на родителското настоятелство и директори на други детски градини. Празникът бе открит с предварително подготвена музикална програма от децата от Шеста подготвителна група. В първата част на събитието се проведе беседа за това колко е важно да опазваме природата и как човекът има главна роля за това.  Децата споделиха своите впечатления и опит в опазването на природата и доказаха, че разбират колко е вредно да се изхвърлят безразборно отпадъците и колко е важно да събираме разделно, да поставяме отпадъците на определените за това цветни контейнери. Показаха ни своите знания за правилното им събиране в различните цветни контейнери. Организираната игра „Да изхвърляме разделно“ не ги затрудни, като се справиха отлично и всеки отпадък попадна в правилния контейнер. Най-важната част от празника бе създаването на една прекрасна ЕКО ГРАДИНКА. Децата бяха щастливи да изградят своя цветен кът. Изучаваха, откриваха, експериментираха! Превърнаха се в малки еколози! Всяко дете посади своето цвете, за което ще се грижи от тук нататък. Прекрасните цветя бяха любезно предоставени от оранжерия за цветя „Диана 79“. Организаторите поставиха началото на поредица от планирани прояви с цел формиране на еко мислене и създаване на навици в грижа за природата.  

2015-04-24

МЕЖДУНАРОДНИЯT ДЕН НА ЗЕМЯТА В ШАБЛА

МЕЖДУНАРОДНИЯT ДЕН НА ЗЕМЯТА В ШАБЛА

За поредна година Зеленият образователен център в гр. Шабла празнува Деня на Земята – 22 април. В програмата бяха включени конкурси за рисунка и апликация, конкурс за есе под мотото „Земята-наш дом“, еко-арт изложба на предмети, изработени от отпадъчни материали, модно ревю с костюми от отпадъчни материали и посаждане на дръвче в двора на Зеления център. ЕКОКОЛЕКТ се включи в празника като награди участниците в конкурсите за есе и рисунки и колажи.            Деца в две възрастови групи - от ЦДГ „Дора Габе“ и от първи до четвърти клас на СОУ „Асен Златаров“, гр. Шабла и ОУ „св. Климент Охридски“, с. Дуранкулак дадоха втори живот на различни отпадъци, като изработиха от тях атрактивни колажи и картини. Своеобразните произведения на изкуството са експонирани в изложба в Зеления център, която може да разгледате до 30 април. В първата група отличени бяха: Лиана Димчева, Наталия Георгиева и Ванина Дагитова. Във втората възрастова група победители са II „б“ клас на СОУ „Асен Златаров“, с техния проект „Морско дъно“, втора отличена беше Даяна Славова от Дуранкулак, а третото място бе за ОДК, гр. Шабла. Журито в състав: г-жа Даниела Тодорова- ръководител на ЗОЦ, г-ца Галя Камберова-еколог в община Шабла и г-жа Яна Русева - регионален мениджър-Варна от „Екоколект“ АД беше изключително затруднено при избора си, затова реши да даде и няколко поощрителни награди за: Тихомир Тодоров, Пламена Радкова, Ради Радев и Стефан Георгиев от ЦДГ „Дора Габе“ и за Мира Йорданова, Георги Георгиев, Лора Веселинова и Йоана Милкова от СОУ „Асен Златаров“. Специалните награди на Зеления център се присъдиха на: група „Мики Маус“ от ЦДГ „Дора Габе“ и на Радостин Русев от ОУ „св. Климент Охридски“, с. Дуранкулак. Призовите места в конкурса за есе са за: Десислава Георгиева от XI клас, Николета Ташева от XII клас и Йорданка Трифонова от XI клас. Журито, което оценяваше творбите бяха в състав: г-ца Мария Недялова - преподавател по български език и литература в СОУ „Асен Златаров“, г-жа Йорданка Гочева - директор на ОДК, гр. Шабла и г-жа г-жа Яна Русева - регионален мениджър - Варна на „ЕКОКОЛЕКТ“ АД. Те поощриха още две участнички с есета: Памела Димитрова от VIII клас и Ивет Красимирова от VI клас.               Събитието продължи със засаждане на дръвче в двора на Зеления център, осигурено от община Шабла. Активно участие в посаждането взеха децата, насърчени от по-възрастните.              Всички участници в ревюто получиха грамоти и награди за проявения дух и въображение при направата и представянето на костюмите от отпадъчни материали. С желанието и ентусиазма, с които се включиха във всяка една дейност, децата създадоха много настроение и показаха за пореден път и на нас възрастните, че с любов може да се постигне всичко.           Тазгодишното мото на празника е „Време е да дадем пример“. Примерът, който тази година получихме от децата е ентусиазмът и въодушевлението, с които отпразнувахме Деня на Земята.  

2015-04-24

ЕКОКОЛЕКТ С НОВ АДРЕС

ЕКОКОЛЕКТ С НОВ АДРЕС

УВАЖАЕМИ ПАРТНЬОРИ, Бихме искали да Ви уведомим, че считано от 27.04.2015 г. офисът на ЕКОКОЛЕКТ АД, находящ се на адрес: София, бул. Мадрид № 38, ще се премести на нов адрес – гр. София 1528, ул. Подпоручик Йордан Тодоров № 4.   В тази връзка Ви информираме, че след тази дата следва да изпращате кореспонденцията си до ЕКОКОЛЕКТ АД на новия адрес.             Телефонните номера за контакт остават непроменени.     С уважение, Екипът на Екоколект АД

2015-04-06

Малките крачки днес с мисъл за природата...

Малките крачки днес с мисъл за природата...

"Малките крачки днес с мисъл за природата, биха спасили всички ни в бъдеще“ Частно езиково училище „Малкият принц“ – гр. Варна е част от международната еко структура „Еко училища“. Целта е да се приобщят учениците от цял свят към проблемите на природата, да се намират алтернативни начини за намаляване на отпадъците, за да съхраним заедно красотата и чистотата на Земята. През настоящата учебна училище „Малкият принц“ взе участие в международната кампания „Да намалим отпадъците“. Екоколект АД е партньор на училището в международния еко проект "Да намалим отпадъците" - част от програмата "Еко училища". Яна Русева, регионален мениджър на Екоколект за гр. Варна бе подготвила интересна презентация за рециклирането на отпадъците, а въпросите от петокласниците заваляха като лавина. Учениците бяха запознати и получиха отговори на много въпроси относно:   - технологии за рециклиране; - начини за сепариране; - материали годни за рециклиране; - къде какви отпадъци да изхвърляме и др. Изводът от презентацията бе, че малките крачки днес с мисъл за природата, биха спасили всички ни в бъдеще! 

2015-02-19

Новини от Екоколект

Новини от Екоколект

Разделно събиране на отпадъци по нов договор с "Екоколект" и община Добрич Екоколект АД сключи договор за организиране на разделно събиране на отпадъци от опаковки с община Добрич. На 152 места в Добрич ще бъдат поставени 304 контейнери за разделно събиране. Община Добрич одобри и програмата на „Екоколект" АД към договора. Ще бъде изградена система от по два контейнера тип "Иглу" – жълт от 2500 л. за отпадъци от хартия пластмаса и метални опаковки и зелен – от 1500 л. за събиране на стъклени опаковки. Новите контейнери са с по-голяма вместимост, по-стабилни и със значително по-ограничени възможности за изваждане на вече постъпилите в тях отпадъци. Всички разделно събрани отпадъци ще преминават през допълнително сепариране и предаване за рециклиране. Като част от образователно-информационната дейност „Екоколект" се ангажира да изгради за собствена сметка детска площадка или спортни съоръжения на посочено от общината място. ЕКОКОЛЕКТ дари рози на Община Айтос Във връзка с изпълнение на „ Програма за разделно събиране на отпадъци от опаковки в цветни контейнери на територията на Община Айтос за 2014.г. към Договор за сътрудничество №РСО-ОБ-024/01.12.2011г., ЕКОКОЛЕКТ предостави като дарение на Община Айтос 40 броя червени и 20 броя бели бордюрни рози. Розите вече са заседени в зелената площ на ул.„Кирил и Методи” пред сградата на Дирекция „Бюрото по труда” в Айтос. РАЗДЕЛНО СЪБИРАТ ОТПАДЪЦИТЕ В 22 ДЕТСКИ ГРАДИНИ И 17 УЧИЛИЩА В СТАРА ЗАГОРА Започна разделно събиране на отпадъците в 22 детски градини и 17 училища на територията на град Стара Загора Община Стара Загора, съвместно с „Екоколект“ АД, започна кампания по раздаване на 100 комплекта контейнери от картон. Комплектите включват два жълти контейнера за събиране на хартия, пластмаса и метал и един зелен контейнер за стъкло, които са сглобяеми и са предназначени за разполагане вътре в помещенията на учебните заведения. Целта на кампанията е да се изградят у малките граждани полезни навици за разделно събиране на отпадъците от опаковки. ОТ ДЕКЕМВРИ 2014 ГОДИНА ЕКОКОЛЕКТ АД ПОЕ РАЗДЕЛНОТО СЪБИРАНЕ НА ТРИ РАЙОНА В ГР. ВАРНА От началото на м. декември 2014 г. Община Варна и Екоколект АД сключиха договор за организиране на разделно събиране на отпадъци от опаковки в три района на гр. Варна – Приморски, Владислав Варненчик и Аспарухово. Организирана е двуцветна система за разделно събиране като новите контейнери са с по-голяма вместимост, по-стабилни и със значително по-ограничени възможности за изваждане на вече постъпилите в тях отпадъци.   Екоколект АД предвижда организиране на редица образователни и рекламни кампании за популяризиране на разделното събиране в Морската столица.  АКЦИЯ ЗА СЪБИРАНЕ НА ХАРТИЯ В ПЪРВА ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ – ГР. ВАРНА На 13 и 16 февруари 2015 г. Екоколект АД се включи в акция за събиране на хартия, организирана от Първа езикова гимназия - гр. Варна. Само за два дни учениците събраха над 120 кг. хартия. Акцията е част от проекта на Екатерина Колева на тема "Хартията не расте по дърветата". С нея десетокласничката цели да покаже на своите връстници как всеки един с малко труд и желание може да допринесе за осъществяването на една добра кауза! Събраните средства от предадената хартия ще бъдат добавени към бюджета за озеленяване на училището. 

2014-12-02

Зелен урок

Зелен урок

ЕКОКОЛЕКТ АД ПРОВЕДЕ ЗЕЛЕН УРОК НА ТЕМА „ДА СЕ УЧИМ ДА ИЗХВЪРЛЯМЕ РАЗДЕЛНО“  В ЦДГ “КОКИЧЕ“ - ГР. ПЛОВДИВ               На 24.11.2014 г. Екоколект АД съвместно с ръководството и децата от ЦДГ “Кокиче“ - гр. Пловдив организираха открит зелен урок на тема „Да се учим да изхвърляме разделно“. В урока участваха деца на възраст от 3 до 7 години. Събитието стартира с куклен театър на приказката „Сливи за смет“. Представителите на Екоколект бяха подготвили специален кът за разделно изхвърляне с жълт контейнер за хартия, пластмаса и метал и зелен контейнер за стъкло. На децата бе разяснено какви са видовете отпадъци от опаковки, какви са цветовете на контейнерите и най-важното – защо трябва да изхвърляме разделно. Въпреки ранната си възраст, децата бяха подготвени и знаеха в кой цвят контейнер какво се изхвърля. Те също дадоха своите идеи и съвети, обяснявайки защо трябва да изхвърляме разделно и ни изненадаха със специално подготвена песен за цветовете на контейнерите. Малчуганите много се забавляваха и участваха активно в организираното състезание за разделно изхвърляне, като показаха, че не може да се объркат и да изхвърлят в грешния контейнер. Заключителната част бе под формата на състезание, в което участваха четири отбора. Те трябваше да изработят пано със стикери и предварително подготвени фигурки от отпадъци. Екоколект осигури награди за участниците в състезанието – топки, боулинг, въжета за скачане, пъзел, забавна игра за скачане, блокове с шаблони за оцветяване за момчета и момичета. Организаторите бяха приготвили и още една изненада – българското знаме, защото е важно не само екологичното образование, но и патриотичното. А най-голямата изненада бе, когато децата запяха песента за знамето. Празникът приключи с много радост и усмивки.    

2014-11-19

Нагaрждаване на победителите

Нагaрждаване на победителите

Нагaрждаване на победителите в конкурса за есе в Община Полски Тръмбеш На 14-ти ноември 2014 г. на специална церемония в Община Полски Тръмбеш бяха раздадени наградите на победителите в конкурса за есе, организиран от Екоколект АД и Община Полски Тръмбеш. Авторите на най-добрите есета бяха наградени от кмета на Община Полски Тръмбеш г-н Георги Чакъров. Грамоти и награди получиха: I-во място – БОРЯНА БОЯНОВА, ОУ “Васил Левски“, с. Петко Каравелово, Община Полски Тръмбеш – награда таблет и грамота;   II-ро място - КРИСТИНА ГЕНЧЕВА, СОУ “Ц. Церковски“, гр. Полски Тръмбеш – награда  MP3&MP4 player и грамота;   III-то място - ДЕНИЦА НИКОЛОВА, от ОУ “Св. св. Кирил и Методий“, с. Раданово,  общ. Полски Тръмбеш и СТАНИСЛАВА АЛЕКСАНДРОВА,  гр. Полски Тръмбеш – награда стерео слушалки и грамота. Отличените есета са публикувани на Интернет страницата на Екоколект АД.  

2014-10-09

Конкурс за рисунка гр. Пловдив

Конкурс за рисунка гр. Пловдив

„ЕКОКОЛЕКТ” АД И ОБЩИНА  ПЛОВДИВ   Район „Източен“ и район „Северен“   ОРГАНИЗИРАТ     КОНКУРС ЗА РИСУНКА      І. Цел –СЪЗДАВАНЕ НА ИДЕЕН ПРОЕКТ ЗА ПЕЧАТ НА ЕКОЛОГИЧНА ТОРБИЧКА ИЛИ ТЕНИСКА ВЪВ ВЪРЗКА С  5-ГОДИШНИНАТА НА „ ЕКОКОЛЕКТ“ АД   II. Целева група –  конкурсът е насочен към ученици от VI–ти до IX –ти клас на район „Северен“ и район „Източен“ на Община Пловдив, които имат интереси в областта на изобразителното изкуство   ІІI. Партньори – ЕКОКОЛЕКТ АД, р-н „ Източен“, р-н „ Северен“ на ОБЩИНА ПЛОВДИВ   ІV. Процедура: конкурсът се разпространява в училищата на район „Източен“ и район  „Северен“ на Община Пловдив. Идейните проекти ще бъдат приемани на e–mail: concurs@ecocollect.bg ( сканирано копие).   На втора  страница е задължително да се изпишат всички данни на участника:   Район; Трите имена на кандидата, училище, клас, личен подпис, телефон и е-мейл за връзка.  Оригиналите се изпращат на пощенски адрес на р-н „Източен“ и р-н „ Северен“ на Община Пловдив, както следва:   р-н "Източен"– гр. Пловдив 4000, ул."Лев Толстой" № 2, за г-жа СтефкаТашева, главен експерт ОК р-н "Северен"- гр. Пловдив 4000, ул."Цар Борис ІІІ Обединител" № 22 А, за г-жа Нели Нончева, главен експерт ОК                         Размерът на рисунката да бъде във формат A4 или A5.     Комисията за оценка ще бъде съставена от представители на Екоколект АД, Община Пловдив и независим експерт от МОН.   V. Срок - 30 ноември – краен срок за изпращане на идейните проекти по мейла (сканирани копия) и адресите на кметствата (оригинали)      Награди: І-ва награда – Таблет; ІІ-ра награда – MP3&MP4 player; ІІІ-та награда – Стерео слушалки.   Организаторите ще раздадат и поощрителни награди.

2014-10-09

Най-добрите есета на ученици от гр. Дряново

Най-добрите есета на ученици от гр. Дряново

НАГРАЖДАВАНЕ НА НАГРАЖДАВАНЕ НА НАЙ-ДОБРИТЕ ЕСЕТА НА УЧЕНИЦИ ОТ  ГР. ДРЯНОВО   На 16.09.2014 г. в сградата на община Дряново се проведе награждаването на победителите от конкурса за ученическо есе, организиран от Екоколект АД и Община Дряново. Участниците и организаторите бяха поздравени от представители на Екоколект АД и зам. кмета, г-жа Даниела Томова - Енчева, която ги насърчи да продължават да бъдат проактивни и амбициозни. Първо място в конкурса зае Гергана Дечева, ученичка в 7 клас в СОУ „Максим Райкович“ гр. Дряново, с есето „Обичам моя роден град и искам той да е чист“. На второ място е Ивета Христофорова от 6а клас, СОУ ”М. Райкович” - град Дряново, с есе на тема „Аз събирам разделно, защото...“ Стела Енчева, ученичка от 4 в клас с есе „Аз събирам разделно, защото... зная защо, как и мога“ и Гергана Марева от 6-а клас с есе „Обичам моя град и искам той да е чист“ бяха класирани на трето място. Авторите на четирите най-добри есета получиха награди от Екоколект АД – организацията, която се грижи за разделното събиране на Дряново. За спечелилия първо място наградата е таблет, за второ място – MP3&MP4 player, а двете участнички, класирани на трето място получиха стерео слушалки.  Бяха раздадени още и рекламни материали. Екоколект АД благодари на всички участници, които направиха конкурса толкова интересен, на журито, на Община Дряново за съдействието и на всички, които се присъединиха към каузата на Екоколект АД за насърчаване активността на младите хора за опазване на околната среда. Наградените есета можете да прочетете по-долу.   Първо място - Гергана Дечева,  с есето „Обичам моя роден град и искам той да е чист“.   Второ място - Ивета Христофорова, с есето „Аз събирам разделно, защото...“   Трето място - Стела Енчева, с есето „Аз събирам разделно, защото... зная защо, как и мога“ и Гергана Марева с есе „Обичам моя град и искам той да е чист“.

2014-07-22

Екоколект АД дари нова площадка на децата на Стара Загора

Екоколект АД дари нова площадка на децата на Стара Загора

На 17 юли 2014 г. бе открита детска площадка, дарена от ЕКОКОЛЕКТ АД на децата в Стара Загора. Площадката беше официално открита от изпълнителния директор на ЕКОКОЛЕКТ АД Юлиан Даскалов и председателя на Общински съвет - Стара Загора Емил Христов. Зоната за игра се намира на пресечката на улиците Парчевич и Ген. Гурко. Сред естествената зеленина на терена, сега там са изградени двойна люлка, въртележка, троен тунел, пейка, пясъчник с импрегнирана дървесина, положена е и ударопоглъщаща настилка. Цялата площадка е обособена с цветна ограда и има няколко входа. Тя е на стойност над 20 000 лв. Строителните работи са извършени от ДЗЗД Пи ЕС, а монтажните - от фирма Джемер. Юлиан Даскалов благодари на Община Стара Загора за партньорството като обеща, че това е първата от много други площадки, които ще изградят на територията на областния град и ще посветят на децата на Стара Загора, защото те са новият дух и посланието на промените. Разделното събиране на отпадъците има нужда от ново мислене, надяваме се, че жителите на града ще ни подкрепят, каза още той. Емил Христов потвърди, че новата площадка отговаря на цялостната философия на развитие на града, осъществявана от администрацията на кмета Живко Тодоров, чиято цел е децата на Стара Загора и техните родители да се чувстват пълноценни граждани на Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на Общината. Възпитаници на Детска градина № 3 Ян Бибиян поздравиха присъстващите, а всички малчугани получиха балони и подаръци от Екоколект организаторите. Надяваме се новата придобивка да зарадва децата на Стара Загора и техните родители, които ще имат още едно подходящо място за игра и отмора в непосредствена близост до най-красивия град в България за 2014 г. Така те ще могат да израснат в една здравословна среда, заобиколени от грижата и вниманието, от което се нуждаят. Изграждането и възстановяването на детски и спортни съоръжения, зелени зони и паркове е част от концепцията на Екоколект за облагородяване на районите, в които организацията е изградила системи за разделно събиране. 

2014-07-04

Eкоколект и ТПП - Стара Загора в подкрепа на бизнса!

Eкоколект и ТПП - Стара Загора в подкрепа на бизнса!

Екоколект АД и Търговско-промишлена палата - Стара Загора си партнираха в подкрепа на бизнеса  Лектори от МОСВ,  РИОСВ – Стара Загора, Търговско-промишлена палата - Стара Загора и Екоколект АД представиха на семинар актуалните изисквания към фирмите - производители и вносители на опаковки. Екоколект като организацията, обслужваща разделното събиране в община Стара Загора, се старае да бъде в помощ на бизнеса за постигане на изискванията на новото екологично законодателство. Това е първото от серия планирани събития съвместно с Търговско-промишлена палата - Стара Загора. Предстои да организираме още обучителни семинари и презентации, с които да помогнем на бизнеса да отговори на изискванията на екологичното законодателство.   

2014-07-04

Конкурс за есе

Конкурс за есе

"ЕКОКОЛЕКТ" АД и ОБЩИНА ДРЯНОВО организират конкурс за ЕСЕ! 

2014-05-28

Едно добро дело...

Едно добро дело...

​Екоколект АД и Община Сливница са дългогодишни партньори в изграждането на система за разделно събиране на отпадъци от опаковки. Щастливи сме, че съвместно успяхме да реализираме още една благотворителна инициатива. Включвайки се в кампания Bulgaria cаp project, чиято цел е събиране на пластмасови капачки, които да се предадат за рециклиране, а с парите да се закупят помощни средства за хора в нужда. Екоколект АД и училищата от Община Сливница съдействаха да бъде предоставена безплатна инвалидна количка за Стефан Стефанов, който след претърпян инцидент остава неподвижен. С ентусиазъм и усърдие учители и ученици от две училища от гр. Сливница събираха пластмасови капачки, за да помогнат на своя бивш ученик Стефан. Екипът на Екоколект АД подкрепя кампанията по събирането на капачки от всички фирми и организации. До края на 2014 г. планираме да развием собствена кампания сред своите клиенти и общини–партньори, за да подпомогнем и други хора в неравностойно положение.

2014-04-01

ЕКОКОЛЕКТ АД

ЕКОКОЛЕКТ АД

Уважаеми дами и господа членове на ЕКОКОЛЕКТ АД, уважаеми партньори, ЕКОКОЛЕК АД получи новото РЕШЕНИЕ № ООп – ОО – 2- 00/ 16.01.2013 г. на Министерство на околната среда и водите за извършване на дейност като организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки за срок от 5 години.  

2014-04-01

Oползотворяване на отпадъци от опаковки

Oползотворяване на отпадъци от опаковки

ЕКОКОЛЕКТ АД доказа пред министъра на околната среда и водите изпълнението на задълженията на членовете си за разделно събиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки за 2010 г. Със заповед № РД-326/16.05.2011 г. са определени членовете на организациите по оползотворяване на отпадъци от опаковки, които не следва да заплащат продуктова такса, поради това, че е доказано изпълнението на задълженията им за разделно събиране и оползотворяване на отпадъци от опаковки и се отчита изпълнение на целите по чл. 11, ал. 2, съгласно сроковете по § 9, ал. 1, т. 7 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за управление на отпадъците.   Със заповед № РД-326/16.05.2011 г. на министъра на околната среда и водите можете да се запознаете на сайта на МОСВ: http://www2.moew.government.bg/recent_doc/waste/2011/326.pdf